Nooit meer slapen in Noord

Nachtburgemeester van Amsterdam heeft de champagne laten knallen. Eindelijk zijn de eerste vijf 24uurslocaties in Amsterdam afgegeven. Van de 5 zijn er 3 locaties in Noord: Toren Overhoeks (Twenty4Amsterdam), de Tolhuistuin en Aan de Overkant. Wat kunnen we allemaal verwachten behalve techno tot in de middag?

Cross-over cultureel ondernemerschap

In ‘Aan de overkant’, het bedrijventerrein van Stork (3,5ha), gaan werelden elkaar ontmoeten die normaliter elkaar in de stad mislopen. Een kruisbestuiving tussen de grijze man in pak en de absurdistische kunstenaar. Waar zij elkaar precies ontmoeten? Eigenaar Nathan Wiersma denkt aan evenementen, expo’s, interactieve kunst en nachtdiners. Of tijdens een verkiezing voor de beste nachtsnack van Amsterdam. De ruimte moet hiervoor nog wel verhuurd worden. Beheerder Nathan Wiersma stimuleert de opdrachtgevers vooral om van de gebaande paden af gaan. ‘Creativiteit laat zich niet vangen in een 9-5 ritme. Ontbijtclubs bestaan al, daar zie je ook een andere dynamiek ontstaan. Maar er kan nog veel meer; wat zou er gebeuren wanneer je je zakelijke klant uitnodigt om vanaf een uurtje of twee in de nacht aldaar de investering nog eens door te spreken’?

kromhouthal

Aan de Overkant: wat kun je hier niet allemaal doen?

Morningblues

Heel wat anders staat ons te wachten aan de IJ oever. Buurmannen Chris Keulemans en Sander Groet van respectievelijk de Tolhuistuin en Overhoeks trekken voor een deel samen op. De oever wordt een cultureel knooppunt: start met een filmpje in Eye, kijk dan een bandje in de Tolhuistuin en ga vervolgens de Toren in om te dansen en de zon op te zien komen. Wat Chris Keulemans betreft, die voor de programmering samenwerkt met Paradiso, is het dan nog niet afgelopen. Met zijn vergunning wil hij bezoekers zo nu en dan de mogelijkheid geven om alles nog eens  goed af te sluiten met een chille ochtendblues in de Tolhuistuin.

Immer techno und elektro

Feestje in Tolhuistuin, een jaartje terug.

Feestje in Tolhuistuin, een jaartje terug.

Omdat het de hoogste tijd wordt dat Amsterdam weer mee gaat tellen in de Europese uitgaansscene zet Sander Groet in op een stevige programmering. Met organisatoren van onder andere Studio 80 en Air zal zitten zijn feestjes wel snor. Voordat Overhoeks is getransformeerd naar het ‘centrum van dance aan het IJ’ is het 2015, maar Sander de Groet zegt in te willen zetten op een tijdelijke invulling. Het eerste grote evenement op de boulevard, met de Tolhuistuin en Twenty4Amsterdam zal gaan plaatsvinden op Koninginnedag. Wat er precies gaat gebeuren blijft nog even geheim. Maar als toerist kun je op 30 April maar beter de verkeerde (lees GOEDE) uitgang van het centraal nemen!

Reacties


ilovenoord