Verwelkom de Lente met KLEAN

Zijn boodschap is simpel Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Het is de mantra van Peter Smith van KLEAN. Zwerfvuil is ergernis nummer één in veel Nederlandse steden. Het wordt echter veroorzaakt door maar 12 percent van de bevolking.

De lente komt eraan en dat is reden voor een nieuwe actie, De Lente Verwelkomen. De actie is simpel van opzet. Iedereen kan meedoen, je hoeft maar een keer een buiging te maken naar moeder aarde en een stuk zwerfvuil op te rapen op 20 maart – het begin van de lente. Hoe dat helpt? Nou volgens Peter, als één op de vier mensen het afval elke dag zou oprapen dan bestond het probleem simpelweg niet meer.

Plastic soep

Jaarlijks komen tonnen aan afval van de steden via de rivieren in de zee terecht. 80 procent van de plastic soep die in de oceanen drijft komt vanaf het land. In het midden van de Atlantische Oceaan drijft al dat plastic over een gebied dat zo groot is als Europa. “De plastic soep opruimen kan niet meer maar je kan wel de kraan dicht draaien,” zegt Peter.

Het plastic wordt opgevreten door vogels en vissen. Kadavers van deze dieren worden gevonden met een maag vol plastic. Maar het plastic komt uiteindelijk ook op ons bord terecht. Plastic breekt niet af maar breekt wel op. Als dat gebeurt komt er gif vrij en dat blijft in de lichamen van bijvoorbeeld de vissen die wij vervolgens opeten. Schrik niet maar 95 procent van de mensen heeft al plastic in zijn of haar lichaam. Volgens Peter wordt het probleem even groot als dat van de CO2 uitstoot.

KLEAN niet schoon

Plastic is handig, het gaat lang mee en wordt overal voor gebruikt. Het zit ook overal in, zelfs in douchegel, lipbalsem en shampoo zit microplastic. Het is niet echt nodig, maar de plastic industrie doet erg zijn best om het zo te houden. Nederland Schoon wordt gesponsord door Coca Cola bv. Goed zou je denken. Maar NL Schoon is ook tegen statiegeld op plastic flessen, want de plastic industrie wil graag plastic blijven produceren.

Klokhuis dat een speciale uitzending wijdde aan plastic soep. Onvermoeibaar legt hij het probleem uit op scholen en in zalen overal in Nederland. Hij heeft ook een nieuw project. Met al dat verzamelde plastic gaat hij een 12 meter hoge madonna met kind aan de borst maken en plaatsen op het strand bij Scheveningen. Symbolischer kan het niet.

 

 

Reacties