Warm IJs In Noord

Tot 21 maart is het nog winter, en dat moesten we kennelijk weten ook. Bar koud, zeker in Noord. Toch opende een heuse ijssalon voor het eerst de deuren. De eerste ooit in Noord? In elk geval: IJskoud de beste.

DSC03775Marijke, ze is de dochter van Joop die even verderop drukkerij ‘Simpel de Beste’ runt, en ze is het stralend middelpunt van acht ijsscheppende jongens en meisjes. Allemaal in het paars. De hele salon is paars en het fijnste zijn de brede vensterbanken, vol ijs etende mensen.

Op de punt van de vogelbuurt, aan het park (met terras!) op weg naar de rest van Noord en tegenover de camping en school – waarom komt daar nu pas een ijssalon? Zeven dagen in de week gaan ze open en ze hebben zesendertig smaken. De hele buurt komt proeven. IJsmuts op, wintersportjassen aan en slagroom op de neus, heerlijk.

De ijsmakerij zit achterin de winkel, de ijsmaker krijgt les van een echte Italiaan. Ik neem na lang dubben chocolade met banaan. Hemels, vooral de chocolade. Ineens hoorde ik een man in de vensterbank Italiaans praten – de Italiaanse ijsmeester himself. Hij nam kaneel en koffieijs. Ik mag meescheppen uit zijn bakje. Kaneel, ook lekker, maar de chocolade slaat alles. De ijsmeester legt uit dat chocoladeijs het moeilijkst te maken is. Iets met opwarmen, doorklutsen, afkoelen – en allemaal om het zo lekker romig te krijgen. Er is ook ‘IJskoud de Beste’-ijs. De schepjongens en –meisjes hebben zelf nog niet alle smaken geproefd, dus ik zal het zelf moeten doen. Hmmm. Iets met sinasappellikeur. En het aardbeienijs, dat zo hard gaat? Nee, het yoghurtijs met aardbeien, wat bijna niemand neemt omdat het om de hoek staat vind ik lekkerder. Oók lekker met chocolade. Van de overbuurvrouw mag ik een hapje appeltaartijs proeven. We vinden het lekker ijs, maar niet echt appeltaart. Bovendien is er ook echte appeltaart te koop, van de taartenkamer, en daar kan je toch niet tegenop. Dus liever echte appeltaart met daarop een bolletje… kaneelijs? pistache? chocoladeijs? stracciatella. Welke zal ik nemen?

Is het dan niet jammer dat ze met hun frisse paarse winkel naast dat groezelige café zitten, het Boemeltje? Welnee, dat hebben ze gewoon óók overgenomen. Dus wie het nog te koud vindt voor ijs, kan daar een neutje halen.
Zou de combinatie lekker zijn? Whiskey met pistache? Pisang ambon met smurfenijs? Chocoladeijs met een scheutje Tia Maria? Ik ga het binnenkort eens proberen. Als het lente is.

DSC03772

IJssalon IJskoud de Beste

Meeuwenlaan 331

Reacties


ilovenoord