B2Bee bloemenlint in Amsterdam Noord

Overal in Noord zijn er plotseling groene stukjes omgeploegd. Elke keer als ik het Rietland inliep met mijn hondje vroeg ik me af waarom. Op Twitter kwam ik het antwoord tegen. Stichting Beelease is bezig een bloemenlint van 10 kilometer aan te leggen in Amsterdam Noord.

Toevallig was afgelopen weekend een open dag van de Imkers Vereniging Waterland. In een gesprek met imker Dirk Dekker ging een wereld voor me open. De wereld van de bij. Hoe ze zich zelf kunnen opwarmen tot 40 graden om hun vleugels te kunnen uitslaan. Hoe ze achteruitvliegen van de bijenkast en alles wat ze zien opslaan als in een computer databank om hun weg terug te kunnen vinden. Hoe ze dansen in het donker om elkaar te vertellen waar de nectar zit. En hoe ze dat zien, hun ogen werken als een spiegelbal in een discotheek met infra rood en ultra violet licht. Fascinerend.

Maar met de bloemetjes en de bijtjes weet iedereen wel hoe het zit. Door bloemenstroken aan te leggen, vergroot je de bron van nectar voor de bijen. Er zijn in Europa steeds minder bijen.  In 2010 en 2011 was de bijensterfte maar liefst 20 procent. Stichting BeeLease heeft de oplossing voor dit probleem. Bedrijven kunnen bijen leasen. Een soort van B2Bee.

bee-02

Bedrijven kunnen bijen leasen!

De Imker Vereniging Waterland zoekt nieuwe plekken voor bijen en leiden nieuwe imkers op. Bedrijven die iets meer voor de natuur willen doen dan groene energie inkopen, kunnen een bijenvolk leasen en met het geld gaat Stichting Beelease een imker opleiden. Want zonder imker is er geen bijenvolk. De imker zorgt voor de bijen en het bedrijf krijgt de opbrengst aan honing in kleine potjes met het logo van het bedrijf op het etiket. Het ideale relatiegeschenk. Het logo van het bedrijf komt ook prominent op de bijenkast.

Het eerste schaap is over de dijk, Stichting Muziektheater heeft een bijenkast gekocht voor op het dak van de Stopera. Dus als je een zoemend geluid hoort tijdens de opera weet je waar het vandaan komt.

bee-03

deze bloemenlinten zijn al ingezaaid …

Inmiddels zijn de eerste strookjes van het bloemenlint al ingezaaid op verschillende plekken in Noord. Op voormalige sportpark De Melkweg is dat gedaan in samenwerking met Creative City Lab en naast Het Schouw samen met Stichting Wortelen in je Buurt. Nu moet zon en regen (en wat aangenamere temperaturen) hun werk gaan doen.

Wil jouw bedrijf een bijenkast leasen? Ga naar www.Beelease.nl

// foto intro Emiel van Lint

Reacties


ilovenoord