Dit is Uw Noord! // programma Kroningsvaart 30 april

Wij wisten al dat Armin van Buuren met het (kersverse) ‘Koninklijk’ Concertgebouw Orkest op de kop van het Java Eiland een show aan 15.000 bezoekers zal weggeven. En ook dat Epke Zonderland live turnt  op het podium bij Overhoeks en iedereen bij EYE kan meezingen met het koningslied via de videoverbinding met Ahoy. Maar vervolgens bleef het zorgwekkend stil rondom de programmering. Gaat de gemeente Amsterdam het wel redden om een spectaculair programma naar Noord te brengen waar zelfs wij Noorderlingen van versteld staan?

Jazeker! De kroningstocht vaart langs de oevers van ‘t IJ en tikt daarmee alle facetten van Nederland aan vanuit het thema ‘Dit Is Uw Land’. Van sport tot kunst en cultuur, van het beroemde Hollandse landschap tot innovatie en design. What’s the place to be op 30 april aan ‘onze’ oevers? Oordeel zelf met onderstaand programma.

EYE

Oud en nieuw ontmoeten elkaar bij startpunt EYE waarbij na de Koningslied-karaoke de Nederlandse Opera een deel opvoert van L’amour des Trois Oranges van Sergei Prokofjev: een vrolijk sprookje over een klaverkoning dat stamt uit 1921.

Het Oeverpark

Het Oeverpark (naast EYE in Overhoeks) staat in het teken van sport waar de jeugd kan deelnemen aan streetdance en clinics: fiets verticaal op de fietswand, test je krachten op de klimmuur en voetbal (digitaal) op de voetbalmuur. Voetbalkunstenaar Soufinae Touzani verzorgt een demonstratie.

Fans van het Koninklijk huis én van de Olympisch Nederlandse ploeg zien de roeiers van Holland acht (gouden medailles OS Atalanta ’96) en windsurfer Dorian van Rijsselberghe (goud OS London ’12) het Koninklijke paar en hun dochters escorteren vanaf het filmmuseum. Ook Bart Veldkamp, Gianni Romme en Marianne Timmer sluiten zich schaatsend bij dit gezelschap aan. Hoe? Er ligt een schaatsbaan in ‘t IJ…

Bij hoofdpodium Overhoeks zwaait Epke met de scepter, aangevuld met livemuziek, een gospelkoor, dansers en beelden van hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse sportgeschiedenis. De presentatie is in handen van Ali B.

We keren terug naar EYE dat vanaf het water hét podium voor het Nationaal Ballet is. Zij dansen Hans van Manen’s Trois Gnossiennes danst op muziek van Erik Satie.

Overpark / Overhoeks

Oeverpark / Overhoeks

Op ‘t IJ

Vergeet in alle commotie niet naar het water te kijken, want dit wordt omgetoverd tot het beeld dat menig toerist van ons oer-Hollandse landschap heeft: tulpen, kaasbootjes, klompenbootjes en haringhappers. Welke bekende boer uit Boer Zoekt Vrouw het koeienponton langs de Delftse solarschepen vaart, is nog niet bekend. Vijftig bronzen klokken laten op een volgend ponton van zich horen, bespeeld door Nederlands beste beiaardier. Zelfs Lange Jan uit de reist af naar de hoofdstad om het tafereel in de gaten te houden.

Afsluiting Muziekgebouw aan ’t IJ

Varend Erfgoed verzorgt met 130 schepen een mini-sail waarna om 21:30 uur de afsluiting van de Kroningstocht plaatsvindt bij Muziekgebouw aan ’t IJ. De royalty’s ontvangen nog een eenmaal een saluut van de aanwezige vaartuigen, scheepshoorns en een demonstratie van verschillende blusboten en verlaten de tocht voor een diner in het Muziekgebouw. Deelnemen kan helaas alleen op uitnodiging.

Noord- of zuidoever? Wees op tijd!

route koningsvaart 2013

route koningsvaart 2013

Met alle drukte en op de vaarroute zullen de pontjes op afwijkende tijden varen. Ook is het IJ vanaf 13:00 uur niet meer toegankelijk voor pleziervaart. Speciaal voor deze dag zet de gemeente voor Amsterdam-Noord een pendelbus in die vanaf het Buikslotermeerplein langs onder meer de pont bij de Distelweg en het Oeverpark rijdt.

Wie zich aan de zuidoever waagt, kan gebruik maken van de loopbruggen tussen de Passenger Terminal en de kop van het Java eiland en van het Centraal Station naar de Jordaan.

Handige tips!

Hieronder wat handige kaarten, routes en aanvullende informatie om die dag wegwijs te worden in de festiviteiten die voor deze keer tot 22:00 uur doorgaan.

Reacties


ilovenoord