Mag het een bouwmaatje minder?

De Buiksloterham – het gebied tussen Overhoeks en NDSM-werf – moet het Noordse paradepaardje worden op het gebied van hedendaagse stedenbouw. Zowel qua duurzaamheid als qua architectuur zijn de ambities hoog. En toen stond er opeens een foeilelijke Bouwmaat.

Al jaren kondigt de veelbelovende metamorfose zich aan. De Buiksloterham (BSH) transformeert van bedrijventerrein naar grootstedelijk woon- en werkgebied. Verschillende fraaie plannen met zelfbouwkavels moeten het gebied naar een hoger plan tillen. Voor de kop bij de Distelwegpont werd zelfs een internationale architectuurprijsvraag (Fort Amsterdam) uitgeschreven. Terwijl de lege kavels al een tijdje liggen te wachten op dit nieuw architectonisch elan, stond er op een van die kavels opeens een gloednieuwe bouwmarkt. En niet zomaar eentje. De onlangs geopende Bouwmaat is van een zielloosheid zoals je die verwacht aan de rand van een tochtig bedrijventerreintje in pakweg Vlaardingen, Delfzijl of Tilburg.

Asfalt

Je gelooft je ogen bijna niet. Op een fraaie locatie aan het Tolhuiskanaal, een zijkanaal van het IJ, staat een regelrecht affront tegen alle ambities van de BSH. Aan de voorkant op de Asterweg is een half voetbalveld asfalt gelegd. De vestiging zelf is een kant-en-klaar bouwpakket dat waarschijnlijk op identieke wijze door heel Nederland is uitgerold.

Pas echt opmerkelijk wordt het als we vanaf het Tolhuiskanaal kijken. Het gebouw staat met zijn metalen rug naar het water toegekeerd. Hoezo potentiële A-locatie?

Waterfront...

En dat terwijl buurman Asterpark laat zien hoe het wél kan. Kleinschalig, vriendelijke materiaalkeuze, gezicht naar het water.  Je vraagt je af waarom die bouw(Maat)vergunning ooit  is afgegeven.

Maak van de kont een kop

Maar misschien is het zinvoller om te bedenken hoe we deze fout kunnen rechtzetten. Kan er niet een rank gebouwtje aan de rug worden vast gebouwd? Verdiepinkje of drie a vier hoog, met pilaren in het water? Lijkt me een mooie opgave voor een zelfbouwer. De materialen hoeven niet van ver te komen. Dat dan weer wel.

Bas Kok

Reacties


ilovenoord