Message in a bottle …

Vorig jaar pronkte hij de hele zomer lang voor Eye Film in het IJ, de Wereld van Zwerfvuil, een kunststuk door fotograaf en onvermoeibare wereldverbeteraar Peter Smith.  Toen de herfst aanbrak is de wereldbol gemaakt van plastic flesjes uit het water gehaald om te overwinteren in een loods op de NDSM. Nu de ogen van de wereld tijdens de koningsvaart van de nieuwe Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op het IJ op 30 april gericht zullen zijn wil hij de Wereld van Zwerfvuil weer in het water plaatsen. Maar hij krijgt geen toestemming van de havenautoriteiten.

Tijdens de koningsvaart over het water na de inhuldiging op Koninginnedag worden alleen genodigde vaartuigen toegelaten. Honderden zo niet duizenden verzoeken van belangstellenden om mee te mogen varen zijn afgeslagen. Het IJ wordt van beide kanten enkele uren door pontons afgesloten.  Een vloot van historische schepen zal voor de gelegenheid naar de hoofdstad overgebracht worden. De Koningsvaart wordt een waar spektakel.

Maar de organisatoren zijn streng.  En veiligheidsoverwegingen zullen menig spontaan initiatief doen sneuvelen, hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken dat een  doorzichtige wereldbol een gevaar zou kunnen vormen voor het koninklijk paar. Desondanks ging een clubje vrijwilligers aan de slag vorige weekend om deze kunststuk te repareren waar nodig.

Nu is de hoop gevestigd op de mogelijkheid om de wereldbol aan een kraan ergens op de route langs de kade te hangen. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, wil Peter Smith de wereldbol in de lucht boven de NDSM Vrijhaven laten hangen verderop langs de oever. In dat geval zal de feestende menigte genieten van deze creatie met een serieuze boodschap, terwijl de wereldpers en hun camera’s focussen op de Koningsvaart verderop.

De ironie wil dat de oevers voor de gelegenheid grondig opgeruimd zullen worden zodat op de dag van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander er geen vuiltje aan de lucht is en zeker niet in het water. En laat nu juist de wereldbol van Peter Smit, gemaakt uit plastic flesjes, bedoeld zijn om mensen bewust te maken van het steeds groter wordende probleem van de plastic soep in onze oceanen. Zal deze ‘message in a bottle’ wel door de wereld gezien mogen worden?

Reacties


ilovenoord