Molendagen in Krijtmolen d’Admiraal // 11 en 12 mei

Krijtmolen d’Admiraal is in het weekend van 11 en 12 mei voor iedereen gratis te bezichtigen. Op beide dagen van 10.00-17.00 uur. Aanleiding is de jaarlijkse Nationale Molen- en Gemalendag die dat weekend plaatsvindt. Meer dan de helft van alle authentieke molens in Nederland is voor deze gelegenheid opengesteld en ook bij vele gemalen staan de deuren open voor het publiek. De Krijtmolen is de enige windmolen in Amsterdam-Noord, gelegen naast kinderboerderij de Buiktuin aan het Noordhollandschkanaal ter hoogte van het BovenIJ-ziekenhuis.

Extra feestelijk met muziek en de Buiktuinburen

molen-02 Sinds dit jaar is de molen iedere 2e zaterdag van de maand open voor publiek. Maar met de molendagen is het extra feestelijk. Want op zondagmiddag 12 mei geeft Muziekvereniging Waterland uit Amsterdam Noord een concert, van 13-14 uur. Als het weer het toelaat, zal het optreden in de buitenlucht plaatsvinden.
Daarnaast hebben ook de buren van kinderboerderij de Buiktuin op deze zondag hun jaarlijkse meifeest, met rommelmarkt, loterij en kinderspelen. Een combinatiebezoek is dus dubbel de moeite waard!

Rondleidingen

Bij voldoende wind kunt u de werking van deze molen eens van dichtbij bekijken. Vrijwilligers leiden de bezoekers beide dagen rond op elk hele uur. Tevens kunt u zien dat de verbouwing van de molenzaal en dienstwoning in 2012 is afgerond. Dankzij het winnen van de molenprijs 2011 en bijdragen van vele fondsen en particulieren is deze langgekoesterde droom van molenaar en stichtingsbestuur in vervulling gaan.

Duurzame fabriek

Molens zijn in feite de fabrieken uit vroegere eeuwen. Met wat we tegenwoordig een duurzame energievoorziening zouden noemen. Krijtmolen d’Admiraal is daarmee een bijzonder industrieel erfgoed. Er werd van oudsher tufsteen tot tras vermalen; vermengd met gemalen krijt diende het als grondstof voor metselspecie. De tufsteen- en krijtbrokken moesten voor verwerking drogen in zogenaamde droogschuren. Eén van deze schuren is in 2009  herbouwd en ook tijdens het molenweekend te bezichtigen.

Reacties


ilovenoord