Noorderlingen – Portretten van multicultureel Amsterdam Noord

‘Vrienden en collega’s verklaarden me voor gek, toen ik 13 jaar geleden een studio kocht in Amsterdam- Noord. De tijden zijn wat dat betreft flink veranderd. Nu is Noord ineens hip, een place to be. Toen riepen ze: “Amsterdam-Noord? Man, je bent gek!” Nu is het: “Amsterdam-Noord? Te gek!”

noorderlingen-01

Noorderlingen

Zo begint het fotoboek Noorderlingen van Kees Tabak met tekst van Robert Tilli met 80 dubbel- en groepsportretten van de Noordse bevolking anno nu. Geen beelden van nieuwe noordse hipsters of bakfietsmoeders van de dijk, maar een echte dwarsdoorsnede van ons Stadsdeel. De multiculturele lappendeken Amsterdam-Noord.

Dit alles in beeld gebracht met een heldere en scherpe blik, die we alleen kennen van Kees Tabak. Quotes van de gefotografeerde inwoners vertellen een klein mini-verhaal. Al met al een boek om te hebben en te koesteren.

Wil je een exemplaar winnen? Stuur een mail naar info@ilovenoord.nl o.v.v “Noorderlingen” met je naam en adres. Wij verloten vijf boeken onder de eerste 50 inzenders.

De Boekpresentatie is op zaterdag 25 mei in EYE om 15:30 uur, en iedereen is welkom. Het boek zelf kan je daar kopen en kom je vast in alle boekhandels van Noord tegen (€ 15,00). De Tentoonstelling is te zien ook in EYE van 25 mei t/m 9 juni en de toegang daarvan is helemaal gratis!

… en nu alvast een sneak-preview van Noorderlingen …

‘We wonen hier al ons hele leven’

noorderlingen-04

Cheyenne, Ashley, Courtney, Djurney e n Eliza

‘veel overlast…’

Daphna Shenbar en Ginny Abbink chillen in hun wel zeer elementaire studentencontainer nabij de NDSM werf in Noord. Half Israëlische/ half Nederlandse Daphna studeert psychologie. Ginny, van Indonesische afkomst, studeert taalwetenschappen en werkt in een belwinkel in Amstelveen. Ze komt uit Maastricht, de meest Bourgondische stad van het land. Dat was wel even wennen dus. Harkesh Auzla is een volbloed sikh en werkt als floormanager in de cartridge winkel in Amsterdam-Noord. Hij woont er al zijn hele leven. ‘Je hebt hier alles.’ Zover willen de studentes niet gaan. De buurt waar ze nu wonen is bepaald niet de allerbeste. Bovendien ondervinden ze veel overlast van de andere studenten die er wonen.

noorderlingen-02

Daphna Shenbar en Ginny Abbink

‘ik wil hier nooit meer weg’

Marokkaans/Nederlandse huishoudens zijn heel gangbaar in Noord. Samantha van der Kuik is al 22 jaar Noorderling, Abdel Lafrindi pas twee jaar. ‘Het is prettig wonen hier. Ik ben hier opgegroeid en wil hier nooit meer weg. Het is hier heerlijk rustig,’ stelt Samantha, die het ook een fijne plek vindt voor hun dochtertje Anissa en nichtje Lina om op te groeien. ‘Nou ja, ik zou niet in alle buurten willen wonen.’

noorderlingen-05

Samantha van der Kuik en haar gezinnetje

…. op naar de boekhandel!

 

 

 

Reacties


ilovenoord