Vrijheid 4 en 5 mei in Noord

Vrijheid gaat niet vanzelf, dat is het thema van 4 en 5 mei in Tuindorp Oostzaan. Vrijheid is een dun lijntje. Waardevol en kostbaar, een groot goed om te koesteren. Gezichten, scherven, een moment van stilte, op 4 mei is er tijd om te herdenken. De één herdenkt een overleden dierbare, de ander slachtoffers uit de WOII. In Noord zijn er verschillende bijeenkomsten waar je samen met anderen kan herdenken. Op 5 mei vieren we vrijheid! Op verschillende locaties ben je uitgenodigd voor een vrijheidsmaaltijd. Onder andere bij de Tolhuistuin, NDSM, Noorderparkkamer en de Soepboer komen bijzondere maaltijden tot stand door buurtmoeders, ruilende eters of kinderkoks. Naast de maaltijden tref je op deze locaties ook een uitgebreid 5 mei programma met muziek, pleidooien of poëzie.

4 mei

Amsterdam-Nieuwendam, Tuindorp-Oostzaan, Mosveld doen mee. Ook in landelijk Noord kan je terecht in Ransdorp en Zunderdorp. Op de site van het 4 en 5 mei comité vind je uitgebreide informatie.

5 mei

Op NDSM kunnen 100 mensen aanschuiven bij de Vrijheidslunch. Hier moet je wel wat voor doen, want de lunch wordt door je eigen creativiteit en ruilcapaciteiten samengesteld, onder begeleiding van cateraar De Laurier en Hotmamahot. Vergeet je aardappel niet! Jouw gouden goed om mee te ruilen. Op 5 mei vindt op de NDSM, gelijktijdig met de IJ-hallen, een bevrijdingsfestival ‘De aardappel en andere ruilhandel’ plaats. De kleinste ruilhandel op de grootste vlooienmarkt van Europa, voor jong en oud. Een festival waar DJ’s en muzikanten elkaars muziek spelen en je spullen kunt ruilen met o.a. Quartier Mustache.

In de Tolhuistuin tref je ‘1000 Bommen en Granaten’. Deze Vrijheidsmaaltijd wordt samen met  Houwtje-Touwtje restaurant en moeders uit de buurt bereid. Zij koken met ingrediënten die in de oorlog genuttigd werden en geven hier hun eigen pittige draai aan. Deze maaltijd is inclusief een ‘Bommen in Noord’ wandeling, muziek, Vrijheidstoast van ‘Dichter bij 5 mei’ en workshop luchtfoto’s uit WOII.

Bij de Noorderparkkamer worden kinderen uit de Bloemenbuurt en Floradorp uitgedaagd om onder begeleiding van kinderkookcafé Kinderkoks een heerlijk 2-gangen diner te maken van voedselbank pakketten. Deze dag kan iedereen meespelen met het Vrijheidsorkest onder leiding van altvioliste Esther Apituley. Professionals en amateurs, van piepjong tot vitaal oud: iedereen uit Noord wordt opgeroepen om met eigen instrument het stuk ‘Ragda’ van Khaled gezamenlijk te spelen. Ook is er een speciaal geschreven vrijheidslied. Samen met de Kleine Naald kun je meewerken aan de 200 meter lange Vrijheidsslinger, waar je wensen aan kan laten wapperen en verspreiden door de wind.

Daarnaast is Badhuis Disteldorp op 5 mei onderdeel van het programma “Huizen van Verzet” van het Comité 4 en 5 mei. Centraal staan de verdrietige geschiedenis van Piet Douwma en de moord op onderduiker Nathan Israël in de Distelvoorstraat 24. In dit huis werd ook de illegale krant De Waarheid gestencild.

Reserveer een plek aan de tafel in Amsterdam-Noord:

  • NDSM werf > lunch 12.00- 15.00 uur / Max. 100 gasten / Kosten 5 euro
  • Tolhuistuin> maaltijd 19.00 uur, programma start 17.30 uur / Max. 100 gasten / Kosten 16,50 incl. programma
  • Noorderparkkamer: >maaltijd 18.30 uur / Max. 40 gasten / Kosten 7,50
  • De Soepboer > maaltijd 17.00-19.00 uur / Max. 30 gasten / Kosten 12,50
  • Toren Overhoeks: geheel vegetarisch / Kosten 30 euro
  • Resto van Harte / Buurtcentrum de Meeuw: Kosten 8 euro
  • De Die: maaltijd 17.00 – 18.30 uur / Kosten 7,70
  • Pannenkoekenboot: van 11:00 tot 13:00; van 13:30 tot 16:00 of een 1-uurvaart van 16:30-17:30 of van 18:00-19:00.
  • ’t Sluisje: bevrijdings-scone
  • Holysloot
  • Wilhelmina Dok
  • Café de Pont: Vrijheidsdaghap
  • Jacques Jour: Driegangenlunch / Kosten 18,50

* Voor alle maaltijden geldt een beperkt aantal plaatsen, dus wees er snel bij!

* De Vrijheidsmaaltijd is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, een speciale maaltijd voor Bevrijdingsdag. Info: www.4en5meiamsterdam.nl

Reacties


ilovenoord