Wij en Project Wildeman

Project Wildeman is druk aan het repeteren voor hun nieuwe voorstelling WIJ. Robin Block en Milan Mes, twee van de vier acteurs/muzikanten, wonen in Noord, waarvan er eentje zelfs bij mij in huis. Binnenkort beginnen de wildemannen met WIJ aan de grote zomertour van Oerol om terug te keren naar Noord en te spelen op Over het IJ, dan gaan ze richting De Parade, waarna hun tocht vervolgt naar Berlijn. Voor WIJ zijn de mannen op zoek naar nieuwe geluiden en daar kan je hen bij helpen.

Eén van de wildemannen, Milan Mes, vertelt:

‘WIJ betekent wij. Dat kan Project Wildeman zijn, of Project Wildeman en het publiek, of alle inwoners van Noord inclusief Robin en mijzelf. We maken WIJ, omdat we willen onderzoeken hoe groepsvorming werkt. Wanneer hoor je erbij? Of voel je je buitengesloten? We spelen met deze vragen als reactie op de individualisering van de samenleving. Met onze muziek, lichaam en taal nodigen we je uit tot een nieuw ritueel, iets dat je voor het eerst meemaakt.

Een nieuw ritueel dat nieuwe geluiden laat horen. Hiervoor zijn we in Noord op pad gegaan. Bij de GAMMA hebben we grote planken gevonden en stofzuigerslangen met hoge fluittonen. Lage bassen uit stalen platen hebben we opgepikt bij Thierry van Raay op de NDSM. Hij helpt ons met het maken van nieuwe instrumenten. We gebruiken bijvoorbeeld ook een dakkapel. Voor het maken van deze instrumenten is geld nodig en daar kan je ons bij helpen. We hebben nog maar 11 dagen te gaan…

In- en uitsluiting zijn een belangrijk thema van WIJ. Het is ook iets dat je terugziet in Noord. Er wonen veel verschillende soorten mensen en wij zijn allemaal Noorderlingen. Steeds meer vrienden trekken hier naar toe. Oud en nieuw ontmoet elkaar. Je probeert elkaar te groeten op straat, maar dat lukt niet altijd. WIJ is gebaseerd op een sociaal proces waarin we samen iets ervaren. Je kan onderdeel uitmaken van de groep of niet, dat is aan jou.’

Foto: Iris van Vliet

VPRO 3VOOR12:

“Project Wildeman slaat alle vooroordelen over muziek en poëzie aan stukken met een muzikale kracht die zorgt dat de woorden onder je huid kruipen.”

FRET Muziekmagazine:

..een soort Jiskefet/De Kift op acid”… “Meeslepend absurdisme in een nieuwe vorm van theatrale poëzie, gaat dat zien!”

Reacties


ilovenoord