Zoeken naar iets bijzonders op de dijk bij Ge’woon Hanneke

Als moeder van vier kinderen mag ik elk jaar best wat aandacht verwachten op Moederdag. Dit jaar dus ook. Na een uitgebreid Engels ontbijt kreeg ik een mooi pakketje van Ge’woon Hanneke, het nieuwste winkeltje op de Nieuwendammerdijk.

Sinds de brand in de Wereldwinkel op de Purmerweg, was er geen leuke cadeauwinkel meer in de directe omgeving. Best lastig, maar het probleem is opgelost, want Ge’woon Hanneke verkoopt een heleboel leuke hebbedingetjes.

hanneke-03

Hebbedingetjes!

hanneke-04

De kachel is helaas niet te koop …

Maar zo gewoon Hanneke is niet. Vroeger waren er veel meer winkels op de dijk. Nu is de dijk bevolkt met eenpitters die onzichtbaar druk aan het werk zijn in kelders en op zolders. Wie weet worden winkels op de dijk weer een trend? De mooi ingerichte winkel was ooit een bibliotheek, en later een sigarenzaak.

De schappen zijn er nog achter het behang, zelfs een loodgieter had zich hier ooit gevestigd. Hanneke verkoopt oude en nieuwe spullen. Mijn moeder heeft een echte tweedehands Madonna rokje uitgezocht, mijn man een lekkere fles wijn. Er zijn souvenirs voor passerende toeristen, kunst, verzorgingsproducten, zelfgebreide kinderkleertjes, sieraden, meubelstukken, woon accessoires, niet duur en dat allemaal in het kleine dijkpand uit 1845. Je kunt zelfs een klein borrel pakketje ophalen en lekker gaan picknicken in het Rietland tegenover de winkel!

hanneke-02

Hanneke van Amsterdam is Ge’woon Hanneke

Eigenaresse Hanneke van Amsterdam komt uit oorspronkelijk uit Sprang Capelle in Brabant, maar woont sinds haar derde in Amsterdam Noord. Samen met haar man woont ze bijna dertig jaar op de Nieuwendammerdijk. Nu hij met pensioen is, realiseert zij haar droom, iets voor zich zelf beginnen – een winkeltje, maar tegelijk 0ok een ontmoetingsplek. Hanneke heeft verschillende buurtbewoners betrokken bij de winkel. Ze verkoopt bij voorbeeld wijn van Il Palazzo, een wijnhandelaar die iets verderop op de dijk zit, de buurvrouw maakt kinderjasjes, een ander breit truitjes en een vriendin hangt haar schilderijen in de winkel. Hier is de lokale economie aan het werk.

  • Ge’woon Hanneke op de Nieuwendammerdijk 409
    Open vrijdag t/m dinsdag 12-17 uur
    woensdag en donderdag dicht

 

Reacties


ilovenoord