100 jaar geleden in Amsterdam-Noord: ENTOS // t/m 28 juli

“Op het Tolhuisterrein op de noordelijke IJ-Oever opent Prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, de Eerste Nederlandsche Tentoonstelling op Scheepvaartgebied (ENTOS). De prins wordt rondgeleid (ondanks een hevig onweer) over het hele tentoonstellingsterrein. In het IJ-Paviljoen meteen ten westen van de pont worden enige ‘ververschsingen’ gebruikt”

De ENTOS is het indrukwekkendste evenement onder de vele festiviteiten die dit jaar onder de noemer ‘Plan 1913’ in den lande plaats vinden, naar aanleiding van het feit dat Nederland 100 jaar geleden werd bevrijd van het Franse juk en van de opening van het Vredespaleis in Den Haag

Dat is nu 100 jaar geleden, om precies te zijn op 5 juni 2013*.

ENTOS

ENTOS is: De Eerste Nederlandsche Tentoonstelling Op Scheepvaartgebied. En die vond plaats van 3 juni tot 1 september 1913. Het doel was de Nederlandse scheepvaart en de Amsterdamse haven te promoten.

entos-lunapark

Lunapark met achtbaan en kermis op de tentoonstelling E.N.T.O.S. in Amsterdam 1913 – foto via geheugenvannederland

Het was het eerste grote evenement in Amsterdam Noord. De tentoonstelling trok bijna een miljoen bezoekers, die met de pont het IJ overkwamen. De tentoonstellingsgebouwen stonden in de Tolhuistuin en langs de Ranonkelkade. Waar nu de Van der Pekbuurt is, was een uitgebreid Lunapark en een reconstructie van de Dam in de 16de eeuw.

entos-lunapark-00

Lunapark

Tentoonstelling werken Hobbe Smith in de Kromhouthal

In de Kromhouthal op het voormalige Storkterrein zal tussen 8 juni en 28 juli teruggeblikt worden op de ENTOS. Op de tentoonstelling staan 12 schilderijen centraal, die in 1913 speciaal voor het paviljoen van de Gemeente Amsterdam op de ENTOS zijn gemaakt door kunstschilder Hobbe Smith. Deze werken zijn in de afgelopen 100 jaar nooit meer samen tentoongesteld!

hobbe-02 hobbe-01

Leerlingen ROC roepen de ENTOS weer tot leven

Een belangrijke bijdrage aan de tentoonstelling wordt geleverd door leerlingen van de afdeling Art en Design van het ROC van Amsterdam. Zij zijn aan de slag gegaan om een eigentijdse invulling te geven aan de opdracht die Hobbe Smith een eeuw geleden van het gemeentebestuur kreeg. De leerlingen leren zo om kunst in opdracht te maken en hebben zich laten inspireren door het werk van de oude meester, Hobbe Smith. Rond de Tolhuistuin en in de Van der Pekstraat zullen studenten van het ROCvA met grote foto’ s uit 1913 de ENTOS weer tot leven roepen.

  • tentoonstelling ENTOS open van 8 juni – 28 juli
  • Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal t.o. 96
  • facebook ENTOS

bronnen: onsamsterdam.nl en amsterdammuseum.nl

Reacties


ilovenoord