Beste Bloemenman, …

Beste Bloemenman,

bloem-manIk wil je bedanken voor al die jaren dat je mij van prachtige bloemen hebt voorzien. Voor die keer dat je mij zomaar twee enorme bossen pioenrozen cadeau gaf. De bossen waren zo groot en zo zwaar, dat ik ze nauwelijks op mijn fiets naar huist wist te vervoeren. Ook vandaag voegde je mij weer een eenzame witte roos aan mijn bos toe. Ze staan prachtig zo samen bij elkaar, want dankzij jouw tip zet ik ze altijd even in warm water. “Niet te veel water, een bodempje is beter”, zeg je dan altijd.

Ik wil je ook bedanken voor de mooie fruitkistjes die je speciaal voor mij ging halen op de veiling. Ik had het namelijk in mijn hoofd gekregen om bietjes en wortels te gaan verbouwen op mijn balkon. “Ik wil hoge én lage kistjes dus”, zei ik tegen je. De groenten zijn al lang gezaaid en groeien goed. Van sommige heb ik zelfs al kunnen eten.

Bedankt ook voor die keer dat je op de veiling ging kijken of je die ándere tulpen nog kon vinden. Ik wilde die aparte, want de gelegenheid was er naar. Reken maar dat ze een succes waren, ze kleurden de avond prachtig bij! Je hebt mij die dag heel erg blij gemaakt.

Vandaag ging ik een paar booschappen doen. Ik liep de vernieuwde Dirk van den Broek op de Meeuwenlaan binnen en ik schrok, want binnen zag ik een groot bloemenrek staan. Dat hoort natuurlijk bij de nieuwe formule. Een formule zonder extra advies of persoonlijke aanbevelingen, maar wel twee bossen voor de halve prijs.

Op mijn vraag of ze nu met jou de concurrentie aangingen, zeiden ze dat jij je maar moest gaan specialiseren in mooie boeketten ofzo. Maar ja, boeketten maken doe je al! En daarbij, het maken van boeketten valt onder een ander, ‘luxe’ 21% BTW-tarief dan de verkoop van een simpel bosje blommen. Hoe kun je dan concureren met een boeket als je binnen 4 bossen voor een tientje haalt?
Kun je dan niet in loondienst gaan, vroegen zij van de supermarkt aan je. Maar je bent al sinds je 17e eigen baas en de Meeuwenlaan is al tien jaar je vaste stek.

Je omzet is al gehalveerd, zeg je, vandaag rond het middaguur had je nog maar 12 klanten gehad. Je kijkt het nog een week of twee aan, maar je orienteert ja al op een markt hier of daar. Je hebt vannacht slecht geslapen, want het doet je veel verdriet.

Misschien kunnen we een beetje van je verdriet weg nemen door en masse een bosje bij je te kopen? Misschien kunnen we de Dirk van den Broek vragen het bloemenrek niet in het assortiment op te nemen? Ik wil niet dat je het niet voor gezien houdt! Ik wil over drie weken iets anders kunnen zeggen, dan:

Da-hag, bloemenman!
Ik mis je.

bloem-04 bloem-01 bloem-03

// door Natalia Waaier

Reacties


ilovenoord