40 galeries op Amsterdam Drawing 2013

Dit najaar, van 19 tot 22 september, heeft op de NDSM-werf de tweede editie van Amsterdam Drawing plaats. In een tijdelijk paviljoen naast de Smederij tonen 30 Nederlandse en 10 buitenlandse galeries werk van hun beste kunstenaars. De focus van Amsterdam Drawing ligt op origineel werk op papier. ilovenoord sprak met de organisatoren.

De eerste editie van Amsterdam Drawing ontstond vorig jaar toen Art Amsterdam niet doorging, Francis Boeske en Hans Gieles hun galerie VOUS ETES ICI van de Lijnbaansgracht naar Amsterdam-Noord verhuisden en sterk de behoefte hadden aan iets nieuws.

In de week dat het Stedelijk Museum na acht jaar zou heropenen en bij de Westergasfabriek voor de eerste keer de Unseen Photo Fair werd gehouden, werd Amsterdam Drawing 2012 geopend. Ruim 3000 bezoekers bezochten de kunstbeurs waarin 18 galeries van 18 tot 23 september werken op papier van hun kunstenaars exposeerden.

Francis Boeske (r) en Hans Gieles

Francis Boeske (r) en Hans Gieles

Na het succes van de eerste editie van Amsterdam Drawing ontstond bij Boeske en Gieles het idee om het groter te doen. Meer galeries, kunstenaars en kunstwerken, maar wel dezelfde intieme sfeer op de kunstbeurs, mede waardoor de eerste editie een succes werd.

De beurs vorig jaar had plaats in de ruimtes van hun galerie VOUS ETES ICI en bij hun buren, Nieuw Dakota aan de Ms. Van Riemsdijkweg (bij de pontsteiger van de NDSM). Dit jaar wordt er een tijdelijk paviljoen van 25 bij 40 meter gebouwd tussen MTV en de Smederij, waar je ook terecht kunt voor koffie en een broodje.

amsterdam-drawing-flyerKunstwerken op papier zijn tekeningen, collage’s of schilderingen op papier gemaakt. De werken zijn vaak kleiner van formaat dan beeldhouwwerken, schilderijen of fotografie. Alleen al vanwege het bescheidener formaat bekijk je de werken van kortere afstand, waardoor het voor de kijker al gauw een intieme beleving wordt.

Om die ervaring te behouden exposeerden de deelnemende galeries hun werken vorig jaar in kabinetten op de beursvloer. Dit jaar, in het grotere paviljoen, wordt dit concept herhaald. Ook voor de galeriehouders was de indeling in kabinetten een succes, het droeg bij aan een ontspannen sfeer en prettige samenwerking. Dat was vooral ook te danken aan de organisatoren, die de deelnemende galeriehouders in de watten legden en bijzonder veel zorg besteedden aan het evenement.

Amsterdam Drawing is bedoeld om een breed publiek hedendaagse kunst op papier te tonen. Alle kunstwerken zijn te koop. De prijzen van werken op papier zijn over het algemeen lager dan die van schilderijen en sculpturen. Namen van de deelnemende galeries en kunstenaars vind je op de website van Amsterdam Drawing.

Amsterdam Drawing 2013
Van donderdag 19 tot zondag 22 september 2013 op de NDSM-werf
amsterdamdrawing.com

Tot 27 juli in galerie VOUS ETES ICI
The Critical Image
An exhibition of Contemporary British Art curated by Angus Pryor
www.vousetesici.nl

Zie ook Amsterdam Drawing 2012 // 18 t/m 23 september

Later deze zomer een vervolg over de voorbereidingen voor Amsterdam Drawing 2013.

Reacties


ilovenoord