Boegbeeld NDSM Werf gaat op reis

Maandag de 22e juli, vroeg in de ochtend. Na de afsluitende beats en bassen en de strelende acid-knerpende-techno-klanken van HENK op de Helling. Na de laatste liefkozing van het échte ‘onder-de-Kraan-gevoel’. Dan nemen we afscheid van het rauwe pronkstuk van de NDSM Werf.

De magische Kraan 13, waaronder talloze stampende voeten hebben gedanst, gezoend is, geflirt en gefeest, gaat een reis maken naar Friesland. Het hoogste Noorden. Om terug te keren in oktober als een nieuwe Kraan. Met een nieuw gezicht.

Na 2 jaar planvorming en voorbereiding met een groot enthousiast team zijn alle obstakels overwonnen. De demontage en het transport van de NDSM kraan 13 Amsterdam is eindelijk een feit. De inmiddels beroemde NDSM kraan gaat die dag geheel uit elkaar en verlaat Amsterdam voor ruim 3 maanden. Eind oktober komt de kraan gerestaureerd terug en zal daarna in alle glorie (én met een geheel nieuwe functie) de skyline van Amsterdam Noord weer mede bepalen.

Op dag van demontage en transport (maandag 22 juli) kan de pers getuige zijn van de ontmanteling. Een aantal 400 ton kranen, begeleid door kleinere kranen van Koninklijke Saan zullen diep in de nacht al beginnen met de voorbereidingen. Rond 6 uur ‘s ochtends zal eerst de imposante giek worden verwijderd en op een ponton van de firma Talsma Scheepsbouw te Franeker worden geplaatst. De rest van de dag volgen de 30 meter hoge toren en het zware portaal. Een lijst met alle stakeholders is beschikbaar.

via: ndsm.nl

Wat komt er dan? Uh Faralda .. en dat is:

Bovenin de kraan bevinden zich drie luxe suites met een eigentijds ontwerp door een internationaal team van (binnenhuis-)architecten. Op het dak van de kraan – met een prachtig uitzicht over de stad en het IJ – bevindt zich een jacuzzi. Doordat de kraan zachtjes met de wind mee draait, zullen de gasten een zeer bijzondere nacht beleven. Het Faralda NDSM Kraanhotel Amsterdam zal naar verwachting eind dit jaar in gebruik worden genomen. De suites zijn te boeken vanaf 400 euro per nacht. De interesse is enorm: er is al een wachtlijst voor de eerste paar maanden. Meer informatie is te vinden op www.faralda.nl.

Poeh. Dat is totaal wat anders dus. Op de NDSM zelf onstaat er zelf ook wat reuring over. Op de portal van de werf staat een mooie quote van Evelien de Jong:

De skyline is reeds begonnen aan haar extreme makeover. Sommige veranderingen zijn groots, zoals het Brooklyn hotel en de nog hogere plannen (45 meter hoog in bestemmingsplan!) voor het kantoor/parkeergebouw tussen las- en scheepsbouwloods in. Wat ik vind van deze make-over lees je in de story. Kort gezegd: Ik ben net een ouwe lul, ik wil dat het blijft zoals het was.

Wat ilovenoord er van vind? Ach, we zullen zien. Eerst maar eens afscheid nemen. Bij HENK … onder de échte Kraan.

Reacties


ilovenoord