Fietsen met twee fietsen

Op een zonnige dinsdagmiddag raak ik op het teras van ’t Sluisje in gesprek met een groepje Amerikanen, een piloot en vier stewardessen. Ze zitten met een klein probleem: door het eerder afhaken van twee collega’s hebben ze zeven fietsen bij zich in plaats van vijf. “Do you know how we can get back to the hotel?” Ze zijn stomverbaasd als ik demonstreer dat je ook met twee fietsen kunt fietsen.

Natuurlijk probeer ik ze ook uit te leggen wat de beste techniek is. Met mijn linkerhand pak ik het linkerhandvat van mijn eigen stuur, met mijn rechterhand het linkerhandvat van het tweede stuur. Zo kan ik veel beter sturen en rechtop zitten dan wanneer ik het stuur van de ‘bijfiets’ in het midden beetpak – wat ook de meeste Nederlanders vreemd genoeg nog steeds doen. De Amerikanen doen na mijn betoog allemaal een poging om met twee fietsen te fietsen. Alleen de goedlachse Rachel heeft de truc enigszins door. Voor de zekerheid fiets ik toch maar mee. Na een eindeloze tocht bereiken we het NH Galaxy op het Mosveld.

IMG_2135

De Amerikanen zijn me ongelooflijk dankbaar en trakteren op wijn en pizza in de enorme hotelbar. Ik leer dat veel leden van de aanwezige ‘flightcrews’ al jaren in Noord komen. Ze hebben hardlooprondjes in Durgerdam, vaste hangplekken op de NDSM-werf en zelfs een eigen fiets. “We love the North”, zegt Rachel enigszins beschonken bij het afscheid en ze zoent me vol op de mond. Ik lach en fluister in haar oor: “I love it too.”

 

Reacties


ilovenoord