Met het Oog op Noord – Jitske Schols

Een verse ‘Met het Oog op Noord’. Wederom een groene. Via de Wilmkebreek naar Landelijk Noord, deze keer. Met een lekkere maar snoeiharde, eindeloos durende – maar je kan er geen genoeg van krijgen – afrondend drum solo presenteren wij u:  Met het Oog op Noord door, ondertussen, ónze eigen Jitske Schols. Beter bekend als Jitske, van Noord in Beeld.

Als ware pareltjes suisden ze plots dwars door het internet, eerst kalm en later zeer fanatiek ge-liked en ge-deeld, om uiteindelijk zacht en zonder enige kapsonses neer te dwarrelen op haar Facebook Pagina ‘Noord in Beeld’. Jitske laat Oud Sloten achter zich, om samen met dochter Ayla (11) in te trekken bij Jeroen en zijn zoon Mink, in de Waterlandpleinbuurt. Ze komt in een voor haar totaal onbekend stadsdeel wonen en doet wat ze altijd al graag deed: fotograferen. Een kennismaking met het stadsdeel met hulp van de camera volgt. Zoals Jitske zelf zegt: “Door het venster van mijn camera leer ik het stadsdeel kennen”.

De allereerste foto op de Facebook pagina 'Noord in Beeld'. Gepost op 28 januari 2013.

De allereerste foto op de Facebook pagina ‘Noord in Beeld’. Gepost op 28 januari 2013.

De Facebook pagina verschijnt in januari 2013 en daarmee is het startsein gegeven voor Jitske haar eigen Kennismakingsronde. Een kennismaking die ‘live’ te volgen is en die je in de eerste periode vooral meenam naar verschillende wijken. Maar altijd met een verfrissende blik, een nieuw perspectief of een geinige draai. Er verschijnen dankzij de fotocursus aan de Fotoacademie beelden met beweging. Jitske geeft je de kans haar 1 op 1 te volgen in haar ontwikkeling en experimenten, sans gene en met vooral veel plezier.

Deze foto werd door velen ge-liked...

Deze foto werd door velen ge-liked…

Jitske valt op en sleept binnen de korte keren mooie en interessante opdrachten binnen. Waaronder een behind the scenes reportage over de Koningsvaart voor de gemeente Amsterdam. Ze werkt keihard. Naast haar 32 uur voor inburgeringsbureau NLtraining fietst ze zich soms haar benen uit haar lijf om steeds weer nieuwe plekken te ontdekken, foto’s te maken welke een beeld geven en vaak een verhaal vertellen over Noord.

De Beatle foto. Foto met een verhaal.

De Beatle foto. Foto met een verhaal.

De communicatieadviseur beleeft het zelf als een klassieke ‘uit de hand gelopen hobby’ en zegt “ik had er nooit over nagedacht om fotograaf te worden”… Ze weet kennelijk op basis van haar studie-, en professionele achtergrond feilloos hoe je dat aanpakt. Wat aanpakt? Verbinden! En wat ons betreft de mooiste en meest geslaagde inburgeringcursus te bedenken waarvoor Jitske zelf, met vlag en wimpel, is geslaagd. Welkom in Noord, Jitske!

Noordser dan Noord kan 'ie niet, toch?

Noordser dan Noord kan ‘ie niet, toch?

Over tot de orde van dag. Terug naar where we came from. Fotograaf fotografeert zijn of haar meest favoriete (of lelijkste) plek in Amsterdam – Noord. De fotograaf fotografeert zichzelf of laat zich fotograferen op de plek die de fotograaf heeft gekozen. Een foto van een plek en een foto van de fotograaf op die plek.  Een beetje fotograaf in Beeld, eigenlijk.

Jitske en de Pont. Altijd mooie beelden, fijne sferen.

Jitske en de Pont. Altijd mooie beelden, fijne sferen.

Jitske geeft aan dat ze niet écht een favoriete plek kan noemen, ze vindt alles mooi (of interessant) in Noord. Ook geeft ze toe dat er nog onontgonnen terrein ligt voor haar, wat daarom (nog) niet kan meedingen in de selectie voor favoriete plek. De westelijk gelegen wijken, bijvoorbeeld, liggen immers uit praktisch oogpunt, ver uit haar ‘werkgebied’ en zijn nog niet gefotografeerd.

Favoriete plek van Jitske. Op de Buikslotermeerdijk, bij de vluchtheuvel, kijkend in de richting van het Waterlandplein.

Favoriete plek van Jitske. Op de Buikslotermeerdijk, bij de vluchtheuvel, kijkend in de richting van het Waterlandplein.

Maar als ze dan toch moet kiezen, kiest Jitske voor de geuren, de kleuren en de lijnen van Landelijk Noord. Letterlijk dichtbij haar huis gelegen én dichtbij vanwege het feit dat ze dankzij haar dochter wekelijks op de Stadshoeve komt. Landelijk Noord voelt vertrouwd, ondertussen. Hoewel de natuur, het groen en de ruimte van Landelijk Noord haar thuis doen voelen, zoals vroeger –  opgroeiend en spelend in de bossen van de Lage Vuursche, is de favoriete plek van Jitske gewoon thuis. Lekker thuis in de Gooiluststraat.

Jitske op het bruggetje naar de Zwarte Gouw. Aan het verlengde van de Volendammerweg.

Jitske op het bruggetje naar de Zwarte Gouw. Aan het verlengde van de Volendammerweg.

Reacties


ilovenoord