Over Het IJ festival 2013 – Shape of Time! // 4 t/m 14 juli

Over het IJ Festival start deze week! Eindelijk! Oerol is toch nooit niet genoeg. Dus, nu nog eens elf volle dagen heerlijk theater in de buitenlucht, op gekke plekken in en rondom de NDSM Werf (the Curve!) . Thema van dit jaar is ‘Shape of Time’. Er zijn teveel voorstellingen om allemaal op te noemen. Ga langs, dompel je onder in het Festivalhart (gratis entree) .. en wij tippen vier voorstellingen voor je van theatermakers uit Noord!

We geven twee vrijkaarten weg voor een voorstelling naar keuze! Hoe je die kan winnen? Scroll helemaal naar beneden!

Over het IJ Festival is hét zomerse theaterfestival dat te midden van zeecontainers, industriële gebouwen en de noordelijke levendigheid ook dit jaar zijn bezoekers weer volop theater op locatie biedt. Jonge en gevestigde theatermakers delen gedurende deze periode met liefde hun fascinatie voor locatie met het publiek.  Elf dagen lang vormen naast de oude scheepsloodsen, de oevers langs het IJ, de ruwe hellingen op de NDSM-werf, station Amsterdam Centraal, dit jaar ook het Hilton Double Tree Hotel, het Stenen Hoofd, Nieuw Hembrug én de Amsterdamse grachten het toneel van meer dan 20 locatietheatervoorstellingen. De rauwe en soms nog onontdekte plekken geven voorstellingen hun unieke karakter en maken van theater een verrassende beleving …

Onze vier tips voor het Over het IJ Festival 2013:

1. “WIJ” – Project Wildeman

wildemanDé knaller van Oerol dit jaar. Magisch, betoverend met doordringende beats en woordklanken van onze Wildemannen uit Noord!

Als hedendaagse sjamanen nodigt Project Wildeman het publiek uit om deel te nemen aan een zintuigelijk ritueel dat de oerkrachten vrij laat komen en de tegenstellingen van de moderne tijd op scherp zet. Met het grootste gemak mixt de Wildeman-stam bezwerende poëzie met woeste rondedansen, en onnavolgbare stemerupties met buitenaardse elektronica en soundscapes die je broekspijpen doen wapperen. Vier mannen gaan fysiek en muzikaal tot het uiterste.

Project Wildeman is een muziektheatergezelschap van vier eigenzinnige performers die muziek, gesproken woord en beweging combineren. Project Wildeman creëert een taal voor de zintuigen. Een taal die ademt, trilt en schreeuwt. Kernwoorden hierbij zijn ritme, klank, herhaling en fysieke uitputting.

2. “Als haaien gegeten hebben, kun je met ze zwemmen” – KLEIN LAND

eflyerhaaien1

KLEIN LAND

Als haaien gegeten hebben, kun je met ze zwemmen is het derde en afsluitende deel van het drieluik over de kredietcrisis waarin ditmaal de rol van de consument centraal staat. Hoe is het mogelijk dat wij zijn gaan geloven dat de bomen tot de hemel groeien en de groei eeuwig voort zal duren? Hoe is het mogelijk dat slachtoffers daders worden en daders slachtoffers? De voorstelling is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee gepensioneerde stellen die, nadat zij al hun geld zijn kwijt geraakt, hun financieel adviseur gijzelen in de kelder van hun vakantiewoning.

Theatergroep KLEIN LAND afkomstig uit Amsterdam Noord en al eerder te zien op Over het IJ Festival met ‘Eerst de bonus, dan de moraal’ (2010).

3. “Like Me” – Judith Hofland

limeme

Like Me …

In onze huidige digitale cultuur verworden we langzaamaan tot grootmeesters in het optrekken van een online beeld van onszelf. Of doen we in het dagelijks leven niet veel anders? Om deze vraag te onderzoeken, nodigt Judith Hofland haar publiek uit lid te worden van haar eigen sociale netwerk en tijdens Over het IJ Festival deel te nemen aan een interactieve tour op station Amsterdam Centraal waarin virtuele en fysieke ontmoetingen vragen oproepen over de waarde en de kwetsbaarheid van onze uitspraken off- en online.

De deelnemer wordt gedurende de voorstelling met een koptelefoon op en een iPod in de hand op pad gestuurd om zichzelf en de (virtuele) realiteit in een wirwar van informatie te ontdekken. De deelnemer kan zichzelf tijdens de wandeling laten zien via statusupdates, foto’s en chatsessies. Judith Hofland wijst hem/haar de weg, maar ook andere wandelaars kunnen via het netwerk invloed uitoefenen op de route.

4. “Façade” – div Theatermakers

facade

Façade

Zeven jonge mensen ontmoeten elkaar in een verlaten industrieel gebied ergens in een grote stad. Waar zijn ze naar op zoek? Wat trekt ze aan in hun omgeving? Wat betekent het verleden voor hun hedendaagse leven? Zijn ze op zoek naar een oase in de drukte van de stad of zoeken ze juist naar nieuwe mogelijkheden? Tijdens de voorstelling, in première tijdens Over het IJ Festival, kan het publiek zich mee laten voeren in huiselijke taxi’s …

Façade is een uitwisselingsproject tussen drie Nederlandse en vier Marokkaanse theatermakers. Zij ontmoeten elkaar in een verlaten industrieel gebied in een grote stad; in Amsterdam op de verlaten scheepswerf de NDSM-werf, in Casablanca in het voormalige slachthuisgebied Les Anciens Abattoirs (de voormalige slachthuizen)

Deel dit bericht op je eigen facebook-pagina & maak kans op die vrijkaarten!
Aanstaande vrijdag maken we bekend wie er TWEE vrijkaarten naar keuze voor een voorstelling (alleen op maandag t/m donderdag ) kan ophalen in het Festivalhart!

Reacties


ilovenoord