Culinaire IJ-Trip

In eerdere eeuwen hadden pontreizigers in Noord alleen het Tolhuis als pleisterplek. Het laatste decennium schieten horeca-gelegenheden aan de zonzIJ als paddenstoelen uit de oevergrond. Veel locaties behoren tot het nautische of industriële erfgoed … we blikken even terug met een leuk stukje van Leo Siemens van het GVB.

De culinaire IJ-oever begint eigenlijk al bij de GVB Ponthaven. Oosterbuur Hotel de Goudfazant is ondanks de naam een restaurant met Franse keuken. In de loop van volgend jaar is deze culinaire pionier bereikbaar met het nieuwe Oostveer. Westerbuur café en visrestaurant Stork opende tijdens SAIL 2010 voor het eerst voorzichtig haar deuren. Zij bevindt zich in een grote, industriële loods op het voormalige Stork-terrein.

wilhelminadok

WilhelminaDok

Wilhelmina Dok bij het IJplein (waar ooit de Amsterdamse Droogdok Maatschappij gevestigd was) had in het verleden de uitstraling van een pizzeria in een oude bunker. Tegenwoordig is zowel de Portugees-mediterrane kaart als het uiterlijk een heel stuk verfijnder. Het IJplein bezat voor haar grote make-over alleen een achenebbisj fritestent in een voormalige wachtruimte van GVB Veren. Sinds 5 jaar runt eigenaar Sylvia hier kiosk Al Ponte met Italiaanse koffie en broodjes .

Café-restaurant De Pont op de kop van de Buiksloterweg staat op historische pontgrond. Hier zetelden het kantoor en de werkplaats van GVB Veren aan het begin van de vorige eeuw. Vlak het bar-restaurant van het nabijgelegen EYE-filmmuseum niet uit. Het terras biedt een indrukwekkend panorama op het IJ.

pllek // foto Jitske Schols

Op de NDSM-werf bewijzen De IJ-kantine, Noorderlicht en Pollux (het voormalige Marine-opleidingsschip) zich al een aantal jaren. Sinds vorig jaar hebben Bbrood en IJscuypje hier een gezamenlijke vestiging op enkele meters van de aanlegsteigers van NDSM-werf- en Houthavenveer. Nog niet iedereen ontdekte de mooie wachtruimte op de eerste verdieping met uitzicht op de ponten. Na enige scepsis (zeecontainers, biologisch eten én bewust leven !!) weet ook Pllek een schare liefhebbers aan zich te binden.

De culinaire ontdekkingstocht met de pont eindigt bij de Houthavens. Daar is het goed toeven in de tot horeca-gelegenheid omgebouwde Pont 13 en in het restaurant op het nabijgelegen REM-eiland. Dit zee-platform deed in een eerder leven dienst als locatie voor piraten-zender TV Noordzee.

Nu zeggen jullie: en Loetje doen? Daar gaan we binnenkort even een bezoekje aan brengen! (Natuurlijk is bovenstaand nooit compleet … )

// Leo Siemens

 

Reacties


ilovenoord