Opening Harry Slingerplein tijdens NOORD (II): een expeditie // 7 – 22 sept.

Van 7 t/m 22 september zijn op verschillende binnen- en buitenlocaties in Amsterdam Noord werken te zien van 18 beeldend kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dit bijzondere stadsdeel. In vervolg op de expositie Noord (Deel I) die in 2012 in de Tolhuistuin plaatsvond staat in NOORD (II): een expeditie weer het stadsdeel Amsterdam Noord als plek en inspiratiebron centraal. De expositie is een zoektocht naar kunst met verrassingseffect die de vertrouwde omgeving in een ander licht stelt. Voor kunstliefhebbers, buurtbewoners én toevallige voorbijgangers.

De expositie slingert door heel noord …videoprojectie raam van Isis Verberk - Wingerdweg, ingang Noorderpark

De expositie stuurt de bezoeker op een verkenningstocht door Noord, te voet, per fiets of via de smartphone. 
De kunstenaars hebben werken gemaakt op locatie of in de openbare ruimte en hebben daarbij zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande omgeving en infrastructuur van Noord. De route die loopt van pont tot pont loopt langs verschillende binnenruimten -variërend van een museum tot een gekraakt buurthuis- en buitenlocaties waar werken in de openbare en in de virtuele ruimte te zien zijn. Verschillende media zijn vertegenwoordigd: o.a. een performance op de pont, een participatiekunstwerk in samenwerking met buurtbewoners en een lokale bakker, een poetisch tekstwerk op het digitale informatiebord, een videoprojectie op een groot raam, een foto in een monumentaal frame, kritische maar humoristische teksten van een graffiti kunstenaar en meer.

Deelnemende kunstenaars zijn: Raul Balai en Femi Dawkins, Allard Boterenbrood, Femke Egas, Marieke Gelissen, Maartje van den Heuvel, Anne-Marie van Meel, Nora Tinholt & Toru Fujimoto, ‘Rutger’, Teresa van Twuijver, Mieke Teelen, Inge Thoes, Esther Verhamme & Arjan Scherpenisse, Isis Verberk, Eelco Wagenaar en Robbert Weide.
De meeste staan aan het begin van hun carrière en hebben verschillende achtergronden; van Master of Fine Arts tot autodidact graffiti kunstenaar.

(Beeld: videoprojectie raam van Isis Verberk – Wingerdweg, ingang Noorderpark)

Opening Harry Slingerplein … op 3 september?

FLYER noord (II)

Een van de deelnemers is de graffitikunstenaar ‘Rutger’. Maar kennen we die niet al heel goed in ons noord? Onder een andere naam: Huisstijl Noord?… We kunnen ons vergissen? Deze heeft een werk heeft gemaakt geinspireerd op Harry Slinger en Drukwerk, bestaand uit een installatie en schilderijen. De installatie bestaat uit een houten naambordje voor een Harry Slingerplein! Dit zal hij plaatsen op de plek waarvan hij vindt dat het een plein ter ere van Harry Slinger moet worden. Dit is vlak voor TOREN, waar ook de letters IAMSTERDAM staan … weg met die letters! Leve het Harry Slingerplein!

Nu heeft hij dit met Harry Slinger besproken en hij vond het natuurlijk te gek dat een kunstenaar dit werk in zijn eer heeft gemaakt. Harry Slinger zal op 3 september zijn nieuw album promoten en gaat dan met een bootje van de IJbrouwerij naar het EYE. Hij wil dan al graag het Harry Slingerplein openen! Of dat lukt zullen we meemaken!

Zo niet, dan toch

NOORD (II): een expeditie werkt samen met het eendaagsfestival ‘Zo niet, dan toch’ dat op 7 september in Amsterdam Noord plaatsvindt. ‘Zo niet, dan toch’ is het eerste Nederlandse festival in de virtuele ruimte en toegankelijk via je mobiele telefoon. Zie zonietdanto.ch  Daarnaast is er een samenwerking met het Noorderparkfestival (8 september): Het participatiekunstwerk ‘Buurtbroodje’ zal tijdens dit festival te zien en te proeven zijn.

Reacties


ilovenoord