Banne Centrum is geopend

Kees Diepeveen verrichtte zaterdag 21 september de openingshandeling voor Banne Centrum. Hiermee is het wijk- en winkelcentrum dat AM en Rochdale in samenwerking met onder andere het stadsdeel hebben ontwikkeld officieel aan de buurt en aan de gebruikers overgedragen. Banne Centrum verbindt het noordelijke en zuidelijke deel van de Banne en geeft de wijk daarmee een nieuw en markant centrumhart. Met de realisatie is ook een belangrijke stap in stadsvernieuwing in Amsterdam-Noord gezet.

banne-centrum-03

Van cupcakes versieren bij de Plus, Hotmama Hot, ZOLI, Forzando, straattheater van Peter Post tot Roos dansverhalen in de bibliotheek. Maar ook een DJ, loungen en veel winkelacties en ballonnen. Het was de hele dag feest in Banne Centrum. In aanwezigheid van winkelend publiek, bewoners/omwonenden en speciaal genodigden onthulde Kees Diepeveen in samenwerking met zijn collega Rob Post, de voorzitter van de winkeliersvereniging Ed Slooten, de bestuurders van de ontwikkelaars (Roel Vollebregt van AM en René Grotendorst van Rochdale), aannemer (Joost Nelis van BAM) én een bestuurder Henk Kouwenhoven) en bewoner van Cordaan een heuse lichtkrant. Via een spectaculaire flashmob met muziek, dans en een echte fanfare eindigde het officiële deel in een grootse ballonnenwedstrijd.

banne-centrum-02

Stadsvernieuwing optima forma
Kees Diepeveen, binnen het stadsdeel Amsterdam-Noord verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening: “Ook in economisch mindere tijden blijven wij bouwen aan Noord. Als bestuur zijn wij dan ook enorm trots dat we dit wijkcentrum nu kunnen overdragen aan de buurt. Met het centrum krijgt de vernieuwde Banne de voorzieningen die een wijk verdient zoals een bibliotheek, kinder-en naschoolse opvang, een buurthuis en gymzaal.”

Mix aan functies zorgt voor centrumgevoel
Het 54.500 m2 BVO tellende complex is van de hand van architect Eric Scholman van rphs+ architecten uit Voorburg en omvat een mix van wonen, winkelen en buurtvoorzieningen.Het winkelcentrum (circa 7.600 m2) in de vorm van een overdekte winkelpassage heeft naast een breed aanbod van landelijke en lokale retailers een verrassend aantal in food gespecialiseerde winkels. Zo is er naast de Plus, Lidl, Blokker, Zeeman, Mitra, Kruidvat, Dirx Drogist, Primera, Banne Sports, Blaauw Fotokado&meer, Sterbloem, Adam & Eve Hair & Beauty, Mal & Mooi en Mooijer’s Mode volop ruimte voor Slagerij Van de Raa, De Lekkere Dingen Bakker, Kastino Kaas & Noten, Tropistore, Volendammer Vishandel Leliveld, Banne GroenteFruit en Burger Block De Banne.

Voorzitter van de winkeliersvereniging Ed Slooten:

“Banne Centrum is uniek in Nederland. Het is een compact centrum met een breed aanbod en uitstekende bereikbaarheid. Een centrum waar ook goed is nagedacht over logistiek en veiligheid. We merken dat onze klanten tevreden zijn, en dan zijn wij dat ook.”

Nu zijn ook de andere wijkfuncties geopend of bijna klaar voor gebruik: de openbare bibliotheek Amsterdam, een gym- en turnzaal (voor Turnvereniging Tonido en de kinderen van de Prof. Waterinkschool), ruimte voor naschoolse opvang door uk boven ‘t ij en het Huis van de Wijk. Dit zogenaamde Huis van de Wijk wordt beheerd door Stichting Welsaen en omvat onder andere een mini-theater en diverse activiteitenruimten. Organisaties en groepen uit de Rietwijker als Combiwel, Dock, Stichting MBVO (meer bewegen voor ouderen) en Doras zijn meeverhuist. Ook de klaverjasclub en de damclub hebben inmiddels hun plekje gevonden.

Reacties


ilovenoord