Cinema Concert – The Circus in EYE

Charlie Chaplin is altijd geweldig om naar te kijken. Zeker in een bioscoop op groot scherm. Helemaal terug in zwart wit en de sulligheid viert de boventoon. Nu is in EYE  ‘The Circus’ te zien op 22 september. Met een gloednieuwe soundtrack geschreven door het Eef van Breen Ensemble. Very uniek dus en zeker ook leuk voor de wat oudere kids!

The Circus is een van de grote klassiekers uit het tijdperk van de stille film en een van de favoriete films van Federico Fellini en Giulietta Masina, beide grote liefhebbers van de nu goeddeels verdwenen wereld van circus en vaudeville. Masina werd na haar hoofdrol in La strada (1954) ook wel ‘de vrouwelijke Chaplin’ genoemd.

chaplin-01

200 takes voor deze scene!

In The Circus speelt Chaplin een sullige zwerver die verliefd wordt op de dochter van de circusdirecteur, Hij haalt halsbrekende toeren uit als koorddanser en raakt als stalknecht verzeild in een kooi met een (slapende) leeuw. Door zijn onhandigheid wordt hij de grote slapstickattractie van de show. Het kostte Chaplin – die in 1929 een ere-Oscar kreeg toegekend als multitalent op het gebied van acteren, scenarioschrijven en produceren – twee jaar om de film af te ronden; voor de koorddansscène alleen waren al tweehonderd takes nodig.

EYE vroeg het Eef van Breen Ensemble om een nieuwe score te schrijven voor The Circus. Van Breen schrijft ook de muziek voor de voorstelling ‘Fellini’ van het Noord Nederlands Toneel, die in december in première gaat. Hierin is hij te zien in de rol van Nino Rota. Rota’s wervelende composities zijn ook uitgangspunt voor de begeleiding van The Circus.

 

Reacties


ilovenoord