Het nieuwe Van der Pekplein – Opening en Pekmarkt // 29 september

Vorig jaar oktober ging de kogel door de kerk. Het van der Pekplein moest op de schop. De entree naar Noord was verdoezeld in een brei van wilde struiken, losliggende tegels en halfvergane bankjes. En nu bijna een jaar later is het klaar. Het plein is nu volledig platgestampt en open, … net zoals het “vroeger” was.

Stedebouwkundig adviseur Aafke Post is verantwoordelijk voor de uitgangspunten van het vernieuwde ontwerp.

“Het plein functioneerde als een soort achterkant van de stad. Het was rommelig geworden. Het oorspronkelijke verband van de twee verschillende pleindelen was zoek. Iedereen deed zijn best om het leuk te maken, maar het was niet de gedroomde entree van Noord.”

sdfsdfsdfdsf

Bed & breakfast, Verhalenkamer, Noordjes Kinderkunst (iets verder links) , Taartrovers, en dat caféetje?

Café Modern en ilPecorino ... een potentieel terrasjes Walhalla!

Café Modern en ilPecorino … een potentieel terrasjes Walhalla!

Van voor naar achterkant …

De openheid en het belang van de zichtlijnen van het plein volgens Aafke:

“De twee hoge bouwblokken aan het plein zijn de hoogste van de hele Van der Pekbuurt. Als je van de pont komt, zijn dat de open armen die je verwelkomen en je uitnodigen in de prachtige Van der Pekstraat. Aan weerszijden staan twee mooie grote iepen die in de jaren zestig geplant zijn. Nu het minder vol is, zie je dat die iepen in verband staan. De gevels zijn nu weer zichtbaar, het is één geheel. Het doet recht aan de Van der Pekbuurt met zijn mooie stratenplan en zijn mooie zichtlijnen. Mensen die via de pont naar Noord komen zien nu weer de eenheid.”

van-der-pekplein-04

van-der-pekplein-04a

van-der-pekplein-03

Opening aanstaande zondag 29 september 13:00 uur

Zondag wordt het plein feestelijk geopend tijdens een grootse editie van de Pekmarkt! Tijdens de  opening is er ook de Pekmarkt. Organisator Frouwkje Smit, die lang in de buurt woonde:

“Het plein oogt opener en ruimtelijk. Het leek wel of het er opeens was!“. Mede-organisator Maaike Poppegaai: “Dit was eerst een nauwelijks gebruikte wildernis die uitnodigde om er afval neer te gooien. Nu heeft het plein een open karakter en een mooie uitstraling. En als het er goed uitziet, gebruiken mensen het ook en gaan ze er beter mee om.”

Samen met Frouwkje organiseert zij dit seizoen nog twee keer de Pekmarkt op het plein. Maaike:

“Heel spannend hoe het gaat worden, een echte uitdaging. Het ene plein wordt een kinderplein en het andere wordt een echt eetplein. Het is jammer dat het plein gescheiden wordt door de straat, maar we zetten klaar-overs in en bedenken een leuke theatrale act om over te steken. Iedereen is welkom tussen 12.00 en 16.00 uur.“

Programma Pekmarkt van 12:00 – 17:00 uur

Uitnodiging-Pekmarkt-29-sept-2013

Kinderplein
Hier kunnen kleine en grote kinderen vanalles ontdekken en beleven bij o.a. Noordjes Kinderkunst en de Taartrovers. Eigenwijze kinderboekenwinkel Spinzi nodigt verhalenvertellers en kinderboekenschrijvers uit om hun mooiste verhalen te komen vertellen. Met Wijnand Stomp (verhalenverteller van het jaar & Pearl of the Dutch Caribbean in ‘Art & literature’), Halil Gür, Mylo Freeman, Fiona Rempt, Nancy Wiltink, e.a.

Heerlijkse hapjes
Het is alsof er een engeltje op je tong piest bij Il Pecorino, de Soepboer, de Antilliaanse hapjesstand en andere culinaire hoogstandjes uit Noord.

Homemade
Op de Pekmarkt koop je de mooiste cadeaus met een verhaal! Namelijk zelfgemaakte producten van bewoners, kunstenaars en ondernemers uit de buurt.

Verwennerij
Maak een praatje bij de buurtkapper die jou knipt in de grootste kappersjas.

Vintage – Oude spullen krijgen een nieuw leven op de hagelnieuwe, speciale vintagemarkt. Hier koop je de mooiste tweedehands juweeltjes en vind je Annie de Poppendokter en het Repair-café van Rhizomatic. Of ruil vergeten kledingstukken uit je garderobe voor een verse outfit bij de Kledingruil!

Muziek
Doorlopend live muziekprogramma, met o.a. Dzuana Bakker, Danella Smith, Yinske Silva, Driekus en de vergissing en Lil’ Motion Dance Crew.

lees ook:

Reacties


ilovenoord