Kindjes plukken op de Volewijck

Na het vaststellen van zo’n donkere en akelige geschiedenis van het Galgenveld op de Volewijck, was deze softie wel weer toe aan een romantisch verhaal uit Amsterdam-Noord. Naast het Galgenveld op de Volewijck zou volgens volksoverleveringen een heuse ‘Kinderboom’ hebben gestaan!

De sage gaat dat ouders, wanneer hun kinderen vroegen waar zij vandaan kwamen, of waar hun nieuwe broertje of zusje vandaan kwam, antwoorden: uit Volewijck. Stelletjes voeren vanuit de stad over het IJ om in Noord een kersvers baby’tje te ‘plukken’. De kleintjes die aan de kinderboom bungelden riepen naar de zoekende ouders: ‘Pluk mijn, pluk mijn, ik zal alle dagen zoet zijn!’.

Het is één variant uit meerdere volksverhalen over de herkomst van kleine kinderen, toen seksualiteit nog taboe was. Zo zouden kinderen onder andere gebracht worden door de ooievaar, groeien uit kool, uit putten en onder stenen vandaan komen. Of  ze groeien dus aan een kinderboom.

De kinderboom in Volewijck is afgebeeld op verschillende versies van de beroemde centsprent – massaal geproduceerde volksprenten van de 15e tot de 19e eeuw –  over het leven van Jan de Wasscher. Er werd op centsprenten de spot gedreven met afwijkend gedrag. De afbeelding op de centprenten van Jan de Wasscher laten zien hoe het vooral niet hoorde binnen het 18e en 19e eeuwse huishouden. Jan en Griet ‘ruilden broek voor schorteldoek’. Jan deed kennelijk alles wat een man niet hoorde te doen: hij verzorgde het huishouden en het kind. Maar de achttiende eeuwse Jan gaat als beloning voor zijn trouwe diensten wel met Griet uit varen: naar de Amsterdamse Volewijck, om een kind te plukken!

Zou de kinderboom nog, ergens tussen het struikgewas van de Tolhuistuin, te vinden zijn?

Afbeelding: Hendrik Numan, Hier hebt gy ’t leeven en bedrijf van Jan de Wasser en zijn wijf. Vervaardigd tussen 1781-1795. hetgeheugenvannederland.nl.

lees ook:

Heb je nog een leuk verhaal over een gebouw, plek, object in Amsterdam-Noord waar ik een leuk stukje over zou moeten schrijven? Graag, laat het me weten! lies@ilovenoord.nl

Reacties


ilovenoord