Speuren naar spinnen & de noordse woelmuis in het Ilperveld // 22 & 29 sept.

In de herfst wemelt het vaak van de spinnen. Griezelig en irritant? Welnee! Tijdens een vaartocht door het Ilperveld krijg je respect voor deze dieren en de wonderlijke kunst die ze produceren. Op  zondag 15 september van 13.30-15.30 uur kan je het meemaken.

Spinnen zijn geen populaire dieren. Sommige mensen zijn er bang voor en de vele webben in deze tijd van het jaar vinden we vaak hinderlijk. Maar bij nader inzien zijn het prachtige dieren en in ons land volkomen ongevaarlijk. De meeste weven een web om hun prooi te vangen. Dat zijn echte staaltjes van vakmanschap. Tijdens de excursie gaan we ze eens beter bekijken en zullen we zien hoe verschillend spinnenwebben kunnen zijn. Wist je dat spinnen de draden soms gebruiken om kilometers lange reizen te maken?

Behalve spinnen staan ook zoogdieren op het programma. We gaan op zoek naar de noordse woelmuis. Een heel bijzondere soort die in Nederland nog maar op een paar plekken voorkomt. Het dier kan uitstekend zwemmen en duiken. Misschien komen we deze muis onderweg tegen, maar in ieder geval zien we de latrines die deze soort er op nahoudt. Een ander bijzonder dier in het Ilperveld is de dwergmuis. Het kleinste zoogdier van Europa. Dankzij een grijpstaart kan het gemakkelijk in het riet omhoog klimmen. Als een aapje springt het van stengel naar stengel. Het bouwt ook het nest in het riet en met wat geluk krijgen we dat onderweg te zien.

  • Deze excursie vindt ook plaats op zondag 22 en 29 september, steeds van 13.30-15.30 uur.
bezoekerscentrum-ilperveld

Bezoekerscentrum Ilperveld

Voor de rondvaarten  is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via www.gaatumee.nl
Kosten:  € 10,-, Beschermers betalen € 6,50. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee
Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Het kan soms fris zijn op het water.

Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer & kijk voor informatie over de route op: www.ilperveld.nl

Reacties


ilovenoord