Documentaire over Amsterdam Noord zoekt donateurs!

‘Ik stel me voor dat de documentaire in EYE in premiere gaat, met een zaal vol Noorderlingen’, dat zou toch echt prachtig zijn. ‘Het lijkt me helemaal geweldig als die oude mensen, die in de woonschool Asterdorp zijn opgegroeid er ook bij zijn. Ze hebben zich er zo lang voor geschaamd. Dan kunnen we met z’n allen voor hen applaudisseren.’

Filmmaker Saskia van den Heuvel is al een paar weken bezig met een crowdfundingcampagne om de documentaire Het einde van de Wereld – Asterdwarsweg 10 te kunnen maken. ‘Als de crowdfunding lukt, dan komt de film er ook echt. Alle bijdragen zijn welkom. Elk 10tje is belangrijk.’

De documentaire gaat over de geschiedenis van de plek waar Asterdorp ooit stond. Midden in de Buiksloterham. Asterdorp was een woonschool, een ommuurd heropvoedingsdorp voor a-socialen. Het bestond eigenlijk maar kort, van 1927 tot 1941, want niemand wilde er lang wonen. Je had een stigma voor het leven als je in Asterdorp had gewoond. Daarom spraken zo veel bewoners er nooit meer over. In de documentaire doen zij wel hun verhaal. De schaamte willen ze zo graag voorbij.

Asterdorp 1934

Ook zullen Joodse Asterdorpers vertellen over WOII in Amsterdam Noord. Bijna niemand weet dat het dorp gebruikt werd als jodengetto. Dat joden naar Noord werden verbannen. ‘Ik las er hier en daar een zinnetje over en toen ben ik er in gedoken. Ik ben fascinerende dingen tegen gekomen  en heb mooie en trieste verhalen gehoord van Joden die het gelukkig overleefd hebben’, zo vertelt Van den Heuvel

Uiteraard zal de film ook gaan over André Volten, misschien wel de bekendste kunstenaar van Noord. In het begin van de jaren ’50 ging hij in het poortgebouw van Asterdorp wonen en werken. Toen de rest van het dorp gesloopt werd, vocht hij met succes voor het behoud van de poort. Dankzij hem staat het er nog. Volten werd een beroemd kunstenaar, maar nooit dacht hij er over om Noord te verlaten. Hij was vergroeid geraakt met de plek.

Wil je meer weten over de film en over Saskia van den Heuvel, ga dan naar een van de evenementen die zij deze week organiseert:

  • Op vrijdagavond 25 oktober wordt haar vorige film, Shades of Grey, vertoond in het badhuis in Disteldorp. Deze prachtige film kreeg een Gouden Kalf nominatie.
  • Op zaterdag 26 oktober is er een bijeenkomst in Boekhandel Over het Water. Daar zullen enkele auteurs meer vertellen over Asterdorp en André Volten.
  • Aansluitend wordt in Alab nogmaals de documentaire Shades of Grey vertoond. Tijdens alle evenementen wordt uiteraard ook verteld over de nieuwe documentaire.

Meer informatie vind je op www.asterdwarsweg10.nl en meteen doneren kan op Cinecrowd

Reacties


ilovenoord