Het Noorderpark Plastic Paviljoen komt er wel

‘Het Noorderpark Plastic Paviljoen komt er wel’. Daar sluit een artikel mee af op de site van de Architect. Deze kregen we doorgestuurd door een van onze redacteuren. Laten we daar even wat dieper op induiken. Nog een paviljoen in het Noorderpark? En van plastic? Waar, hoe en wat?

Overtreders W en Bureau SLA, de bedenkers van de Noorderparkbar zijn een tijd geleden gevraagd om mee te doen met het project ‘Pop Up Factory’ van CITIES (Farming the City). Dat was een creatief laboratorium voor kleinschalige verwerking van plastic afval uit Amsterdam Noord. Architecten en ontwerpers hielden zich in dit laboratorium bezig met de vraag wat je van plastic afval kan ontwerpen en bouwen.

paviljoen-plastic-03

Omdat ze tegelijkertijd ook al de vraag hadden gekregen om na te denken over een nieuw paviljoen in het park, werd het een simpele optelsom van 1+1=3! Een paviljoen gemaakt uit ons eigen Noordse plastic afval! Hoe coolio is dat in deze tijd? Peter van Assche van Bureau SLA aan het woord in hun blog op de Architect:

Al bijna een jaar verheugen we ons op de impact die de bouw van het 130 m2 grote gebouwtje op Amsterdam-Noord gaat hebben. We stellen ons voor dat alle inwoners van het stadsdeel hun zorgvuldig verzamelde plastic afval komen brengen naar onze zelfgemaakte fabriek, waar ze zelf een plastic lei kunnen bakken – naar eigen smaak. Bewoners kunnen daar een letter in de lei smelten of er bijvoorbeeld een vogelhuisje in maken. Er kan zelfs led-verlichting in of een brievenbus (tenminste, bij eentje dan).

paviljoen-plastic-04

Welk plastic nog het meest geschikt is om om te smelten wordt druk onderzocht. PVC is echt de meest ranzige troep. HDPE smelt redelijk en PET ook. Al is daar wel een heel hoge temperatuur voor nodig. Wat technische obstakels nog te nemen en te onderzoeken dus. Maar dat komt goed. Net als het onderhoud en beheer. Daar zorgen we dan ook weer zelf voor in Amsterdam-Noord. Het Clusius College gaat het paviljoen beheren en onderhouden, net als de rest van dit stuk nieuwe park. Voor onderhoud door het stadsdeel is helaas geen geld meer in deze ‘crisis-tijd’.

Wij als ilovenoord kunnen natuurlijk niet wachten. Nog een toffe plek om te bezoeken. En met een ijsje van IJskoud de Beste, of een garnalenkroketje van de Zeemeeuw binnen handbereik, is dat zeker geen onprettig vooruitzicht. Het wordt niet een echt café, maar een praktijkruimte voor het Clusius, als uitvalsbasis voor hun praktijklessen groenbeheer in het park.

Ja, dat plastic paviljoen komt er inderdaad, … nog even geduld!

Reacties


ilovenoord