SelfOrganisedUrbanism #1: Twiskespeeltuin

Binnen een straal van zo’n vijf kilometer rondom mijn eigen huis & tuin, zie ik prachtvoorbeelden van opvallende en minder opvallende initiatieven. Voormalig ‘Wild West’ Noord groeit en bloeit op het vlak van self organised urbanism. Zelforganisatie (“… het proces waarbij in een chaotisch systeem, spontaan structuren ontstaan”) in levenden lijf, diep in de uiterste westelijk gelegen hoek, van ons heerlijke stadsdeel.

We hebben het niet over, vaak door de overheid opgelegde, b – u – r – g – e – r – p – a – r – t – i – c – i – p – a – t – i – e. Het gaat hier over actie! En reactie! Zelf & samen: denken, doen en maken. In de komende weken, in volledig chaotische volgorde, een opsomming van verschillende initiatieven. En een beschrijving. Te starten met de Twiskespeeltuin.

Einde 2011. Van de ene op de andere dag werden zowel beheerder als speeltoestellen verplaatst van de Twiskespeeltuin naar de nieuw te creëren zogenaamde ‘natuurspeeltuin’ (voormalige Diereneiland) in de Molenwijk. Redenatie luidde: “Kinderen in de Molenwijk hebben het harder nodig.” Ze moesten het maar uitzoeken daar in Oostzanerwerf, Twiske – West, Twiske – Oost en Kadoelen. Grote paniek! Een veertigjarige speeltuin, midden in een levendige woonwijk, sluit zonder pardon. Het zag er niet uit. Een leeg getrokken, kale speeltuin in Oostblok-style. Je zag de gaten op de plekken waar ooit speeltoestellen hadden gestaan. Geen enkel overleg met buurtbewoners en belanghebbenden. Zelfs geen oproep tot b u r g e r p a r t i c i p a t i e. Helemaal niets.

KInderen uit de buurt protesteren tegen de sluiting van de speeltuin. Foto: Johan W. Koopmans

KInderen uit de buurt protesteren tegen de sluiting van de speeltuin. Foto: Johan W. Koopmans

Ondertussen, na twee succesvolle jaren, met ongelooflijk veel werk – bloed – zweet en tranen door een aantal fanatiekelingen uit de buurt, is de Twiskespeeltuin de állereerste speeltuin in Amsterdam – Noord, welke door vrijwilligers wordt beheerd. Verschillende acties en schenkingen van organisaties als Jantje Beton en Rotary Amsterdam – Noord, ook van ondernemers uit de buurt, leveren en leverden geld en materialen op.

Feestelijke opening van de speeltuin. Foto: Johan Koopmans

Feestelijke opening van de speeltuin. Foto: Johan W. Koopmans

De speeltuin wordt gerund door vrijwilligers uit de buurt en is volledig zelfvoorzienend. Geen bestuur, geen functies, geen bankrekeningnummer. Alles eenvoudig, open en praktisch. Liever materialen dan geld. En voor iedereen een ijsje, als het mooi weer is. De sfeer is goed en er zijn meer mensen betrokken dan in de oude situatie. De buurt is trots op z’n speeltuin.

Mooi overzicht van de opgefriste speeltuin in zelfbeheer. Foto: Johan W. Koopmans

Mooi overzicht van de opgefriste speeltuin in zelfbeheer. Foto: Johan W. Koopmans

Er ligt een convenant klaar om ondertekend te worden door Stadsdeel Noord en de Twiskespeeltuin. Het convenant levert onder andere bestaanszekerheid in de huidige vorm. En nu maar hopen dat aanjagers en ‘pittbulls’ van het eerste uur Erik Timmerman en Mirjam Kieft het blijven volhouden en dat de volledige vrijwilligersgroep uit de buurt het initiatief gezamenlijk blijft dragen. Het is namelijk een fikse klus, zo’n speeltuin runnen met z’n allen. De ondertitel op de site van de speeltuin klinkt zeer positief: “Zelfbeheer is zo gek nog niet”… Ze zoeken trouwens nog iemand met kunstzinnige en/of schilderskwaliteiten. De opslagcontainer met buitenspeelgoed heeft een laag verf nodig, interesse?

Reacties


ilovenoord