Suggestie voor Landsmeerderdijk

Vreemde of zelfs gevaarlijke verkeersituaties. In Noord kennen we er wel een paar. Zoals bijvoorbeeld op de Landsmeerderdijk.

Vreemde verkeersituaties ontstaan vaak als een buurt verandert, maar de infrastructuur niet mee verandert. Een duidelijk voorbeeld vind je op de Landsmeerderdijk ter hoogte van de Kadoelenweg. Sinds een jaar ligt daar de Kadoelenbrug. Die verbindt de voorheen vrij stille Buiksloterdijk-Landsmeerderdijk in één klap met de grote nieuwbouwwijk De Bongerd.

In deze wijk wonen nu al honderden nieuwe mensen – waaronder mijn persoontje. D’r gaan er binnenkort nog een paar duizend bijkomen. Sinds de Kadoelenbrug kunnen die allemaal gemakkelijk over de Landsmeerderdijk fietsen, wandelen en joggen. Maar… daar is de Landsmeerderdijk dus helemaal niet op berekend. De rijbaan is smal. Op zich geen ramp omdat de Kadoelenbrug alleen extra toestroom van fietsers en wandelaars met zich meebrengt.

1382717295NNIphone_september_2013_460

Maar er is in geen velden of wegen een voetpad te bekennen. Wel zijn er twee rode fietsstroken. Maar dan stuiten we meteen op hét grote probleem ter plaatse. De fietspaden worden gebruikt als parkeerplaats voor auto’s. En dat levert – kan ik uit ervaring vertellen – gevaarlijke situaties op. Voetgangers zijn gedwongen op de rijbaan te lopen, terwijl automobilisten door het asfalt worden uitgenodigd om het pedaal in te trappen.

1382872986NNIphone_september_2013_464

Je zou zeggen dat deze gevaarlijke situatie op zijn minst vraagt om een handhaving op het vlak van parkeren. Geen auto’s op het fietspad. Heldere zaak toch? Een paar weken coulant waarschuwen, daarna boetes uitdelen. Waarom gebeurt dat niet?

Onlangs hield ik op locatie twee passerende medewerkers van de afdeling Handhaving van het Stadsdeel aan. Ik legde ze mijn vraag voor.

‘De weg is te smal hier, dus we gedogen deze situatie,’ zegt de ambtenaar.

‘Maar het is toch niet toegestaan om te parkeren op een fietspad?’ reageer ik verbaasd.

‘Het is geen fietspad. Het zijn suggestiestroken,’ klinkt het doodleuk.

Juist, suggestiestroken. Maar wat is die suggestie waard als er talloze auto’s op geparkeerd staan…

1382873239NNNIphone_september_2013_465

Als ik het Stadsdeel een kleine suggestie mag doen: doe iets aan deze situatie. Verbreed de dijk, maak een wandelpad en vind een creatieve oplossing voor het parkeren. Liever niet op de dijk zelf, want die is veel te mooi voor een trits blik. In de buurt is genoeg loze ruimte, bijvoorbeeld op het Kiekens-terrein en naast de nieuwe Kadoelenbrug. Oké, de parkeerders moeten dan wel een stukje lopen. Maar wel op een veilige manier.

 

Reacties


ilovenoord