Wandelen over de begraafplaats

Als ik dood ga, wil ik begraven worden. Dat weet ik sinds ik twintig jaar geleden voor het eerst een bezoek bracht aan de Nieuwe Noorder Begraafplaats. Na een interview met de toenmalige beheerder Karel de Beurs wandelde ik nog even onder de oude bomen en er viel een weldadige rust over me heen. Zelfs de verhalen van twee grafruimers over niet ontbonden lichamen en de beenderkuil joegen mij geen schrik aan. Ik was verknocht geraakt aan de Nieuwe Noorder. ‘Kan ik vast een plekje reserveren?’, vroeg ik bij mijn vertrek aan Karel. ‘Niet nodig’, lachte hij. ‘Plaats zat.’

Sinds die eerste keer ben ik nog vaak op de begraafplaats geweest. Meestal om mijn hoofd even leeg te maken. In het voorjaar zie ik hoe de reigers er hun nesten bouwen, in de toppen van de bomen. In de winter probeer ik een glimp op te vangen van het ijsvogeltje. Een enkele keer was ik ook op de begraafplaats om afscheid te nemen. Van de geliefde kroegbaas bijvoorbeeld. De wachtrijen stonden tot aan het kanaal. En van een jonge vrouw en haar pasgeboren baby. Het beeld van mijn voetbalmaatje met een klein rieten mandje in zijn armen blijft voor altijd bij me.

IMG_3964

Inmiddels heeft de Nieuwe Noorder er na veel geharrewar een crematorium bij gekregen. Ik heb niks met crematies, maar het was kennelijk nodig voor een rendabele exploitatie. Gisteren wandelde ik er weer eens. Gelukkig zijn de nieuwe gebouwen fraai en is de begraafplaats nog steeds een groene oase. De herfstzon gaf de graven zelfs een lichte glans. Toch heb ik besloten om me nog even niet te laten begraven. Het leven en ik kunnen het tamelijk goed met elkaar vinden.

 

24H Noord

In het kader van 24H Noord organiseert de Nieuwe Noorder zondag 27 oktober om 07.00 uur een rondleiding over de begraafplaats. Een mooie gelegenheid om de bijzondere graven en prachtige natuur met eigen ogen te zien. Aansluitend kun je om 09.00 uur in de aula kijken naar de heerlijke zwarte comedy Six Feet Under, Adres: Buikslotermeerdijk 83. Aanmelden bij Mieke Klaassen, m.klaassen@noord.amsterdam.nl.

 

 

 

Reacties


ilovenoord