Exclusief afscheidsinterview met de Pietels


Na 17 jaar is het zover. De Pietels nemen afscheid van de Sinterklaasintocht in Durgerdam. De twee lijken onafscheidelijk. Kinderen in Waterland kennen alle woorden van de P!etels eigen repetoire. Oude nummers zoals “Ka, Ka, ka, ka ka, ka….dootjes” en “Je bent Sinterklaas of je bent het niet” werden heuse hits. Geschreven, hoe kan het anders, door de Hitpiet.


Ik hoopte vanmiddag toen ik ging naar de laatste optreden in Durgerdam van de Pietels dat het gerucht niet waar was. Maar jammer genoeg het bleek toch zo te zijn. Dan maar genieten. Inmiddels zijn mijn kinderen het feest ontgroeit, maar ze bleven komen tot in hun tienerjaren naar de intocht voor de Oude Taveerne. En ik hoop volgend jaar met mijn eerste kleinkind te mogen gaan. Maar de Pietels populariteit is over de jaren niet minder geworden, de autos staan geparkeerd tot de derde bocht, en voor de muziektent is het dringen.

Nationale bekendheid

pietels-02

de vier P!ietels

Spontaan beslis ik een exclusieve interview te maken met de fab vijf, Hitpiet op gitaar, Sir Piet op solo gitaar, Beat Piet op drums, rapper YoPiet op synthesizer en Meer Piet op basgitaar. Huh Meer Piet? “Ja we hebben hem uit het IJsselmeer gevist,” zegt Sir Piet. Let op geen Zeur Piet.

Enkele jaar geleden kreeg de Pietels nationale bekendheid. Ze traden twee keer op in het Carré, drie keer op de Dam, bij meerdere intochten (zowiezo elk jaar in Durgerdam) maar ook in de Stad (Amsterdam) en elk jaar in het Pietendorp in het Zuiderzeemuseum. Ze kwamen zelfs op televisie in Man Bijt Hond en Koffietijd. “Maar we hebben altijd alleen maar voor pepernoten gespeeld, weet je.” legt Hitpiet uit.

Maar waarom stoppen ze op de hoogtepunt van hun carriere? “We zijn geen 16 meer, en het kost best wat inspanning.” Maar als ik vraag hoe oud ze dan wel zijn, krijg ik afwijkende antwoorden.

pietels-03-hitpietZwarte gat

Vallen jullie dan niet in een zwarte gat? “Nee, we gaan net zoals de Beatles een anthology maken.” riepen ze in koor.  Ze hebben nog nieuwe nummers op de plank. De Pietels gaan in afgeslankte vorm digitaal door, met een nieuwe website en music en videos die je kan downloaden.

En sorry, ik moet het vragen jongens, wat vinden ze van de Zwarte Piet discussie? “Wat een flauwe kul, ik ben geboren met die oorbellen!” zegt Piet (ja ik weet niet meer welke). Het is moeilijk vijf Pieten interviewen tegelijk. “De mijne zijn pruikbellen kijk!” en inderdaad, Sir Piets oorbellen zitten vast aan zijn haar.

Live in Paradiso

Voor mij was de hoogtepunt van de Pietels toen we op een warme dag in mei opgetogen fietsten naar Paradiso voor een Live opname in Amsterdam’s poptempel. Sint en de Pietels (ook een leuk naam voor een band) kwamen natuurlijk per boot aan via de Lijnbaansgracht achter Paradiso. Ik denk om de drukte van de fans te ontwijken. Maar we spotten hun al vanaf de brug. Samen met allerlei kinderen en ouders uit Waterland stonden we daar, gillend en zwaaiend, terwijl toeristen en Amsterdammers beiden keken met ongeloof naar het tafereel. Binnen tilden we de kinderen op ons nek en zongen met volle borst mee. Het was een top concert in de onschuldige Summer of 2001.

Optreden in Durgerdam is natuurlijk een thuiswedstrijd, daar doen ze het met huis, tuin en keuken spullen. Maar zelf vonden De Pietels een van hun optredens op de Dam het leukst. Ze stonden op het podium van UB40 die later optrad voor een benefiet concert, met profi apparatuur en een gigantische video scherm achter hun, waarop ze werden uitvergroot. Dat was even kicken.

Diehard fans

Als dank kregen de Pietels een platinum plaat voor hun hele oeuvre van de intocht-organisatie en een medaille van Sinterklaas zelf. Voor de echte diehard fans is er nog een kans om de fab vijf live te zien. Volgend weekend treden ze op in het Pietendorp bij de Zuiderzeemuseum!

En dan is de beste pietenband in Nederland, die generaties door weer en wind op de dijk vermaakt hebben, geschiedenis. Maar vergeten zullen we ze nooit, en we kunnen altijd blijven hopen op een comeback …

 // foto’s zijn van Mariette Groeneveld en Marcel Heemskerk (openingsfoto)

Reacties


ilovenoord