Noorderwoord: veelbelovend literair debuut

Op 14 november was de eerste editie van Noorderwoord. Na afloop klonk luidkeels de roep om meer literaire avonden.

Waar anders kan deze avond plaatsvinden?: Onze Rode Hoed, onze De Balie: het Zonnehuis. En wie durft nog te beweren dat dit cultuurhuis van Noord geen levensvatbaar podium is? Met meer dan 120 bezoekers is de kleine zaal afgeladen. Initiatiefneemster Christine Otten, buurtbewoner en auteur, kijkt opgetogen de zaal in. “Ik had best een aardige opkomst verwacht, maar dit overtreft mijn verwachtingen!”

De avond lost alle verwachtingen in. Lamyn Belgaroui, rapper en huisdichter uit de stal van Peter Faber, ontstoft de avond voordat er een vlokje stof kan dwarrelen. ‘Gooi je handen in de lucht! Han-den in de lúcht!’ Hoezo een statisch avondje om bij in te dutten? Not.

1384527417Nnovember_2013_iphone_283

Noorderwoord presenteert literatuur op een vernieuwende, laagdrempelige manier. Verhalen en variété wisselen elkaar af. De samenwerking van het Cultuurhuis Noord, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en de Theaterstraat pakt goed uit. Otten presenteert de avond soepel als een soortement Caroline Tensen of Yvon Jaspers. Ze vertelt dat ze als puber de schrijfambitie opvatte na een ontmoeting met de schrijver Sal Santen. Dat deze joods-communistische schrijver uit Tuindorp-Oostzaan kwam, was stom toeval. Nog toevalliger is het dat Otten zelf zeven jaar geleden naar Tuindorp-Oostzaan verhuisde. Om ergens op een novemberavond in 2013 de vergeten schrijver van ontroerende werken als Poste-restante rood en Jullie is jodenvolk te memoreren. Mooi.

Voor het gesprek met hoofdgast Suzanna Jansen, auteur van de bestseller Het Pauperparadijs, wordt plaatsgenomen op een fluwelen bank met gecapitonneerde armleuningen. Ook bij Suzanna Jansen opgetogenheid. Haar boek speelt zich voor een belangrijk deel af in Tuindorp-Oostzaan, ze heeft destijds de bouwtekeningen van het Zonnehuis bestudeerd. Maar dat ze er eens op een avond te gast zou zijn op een literaire avond had ze niet kunnen denken.

1384527530Nnovember_2013_iphone_286

Hoewel de avond vooraf geen specifiek thema kende, komt het gaandeweg bovendrijven. Uit een arbeidersmilieu komen – en het minderwaardigheidsgevoel dat dit met zich mee kan brengen. “Ik ben pas tijdens het schrijven van Het Pauperparadijs gaan beseffen hoe lang dat doorwerkt,” aldus Jansen. “Op een gegeven moment zag ik opeens hoe het bij mij zat. Waarom ik altijd het idee had dat de wereld een beetje minder van mij was dan van de anderen. Dat heb ik van huis uit meegekregen.”

Motorboot

Na het boeiende onderhoud op de literaire canapé van Noord, mocht cabaretier Nathalie Baartman de boel opvrolijken. Geen Noordamsterdamse, maar wel een vrouw met een (Twents) accent. “Hoe zeggen jullie môtôrbôt in Nôôrd?” Het blijft even angstvallig stil. Dan klinkt het met onvervalste NDSM-tongval: “Mo-Tór-Boot.”

Ondertussen vertelt Noords boekendiva Lot Douze, die haar bakfiets heeft verruild voor een winkel in de van der Pekstraat, dat het een fabeltje is dat Noordamsterdammers niet lezen. “Ik krijg drie keer per dag te horen dat Noordamsterdammers niet lezen, maar dat is niet waar!” Daarna verloot www.boekhandeloverhetwater.nl een boekenpakket.

Theaterstraat-schrijfster Malou de Roy Van Zuydewijn liet zich inspireren door een tegel achter het Zonnehuis. Hier woonde Piet, wie kende hem niet? Ze schreef een verhaal over Piet en Gonda dat door actrice Marja Kok werd voorgedragen.

Aan het eind van de avond was de vloer nog een keer voor Lamyn. Als een echte Nico Dijkshoorn vat hij de avond poëtisch samen. “Ze zeggen wel eens: soort zoekt soort. Ik heb de mijne gevonden. Bij het Noorderwoord.”

1384527317Nnovember_2013_iphone_278

Zo eindigt een mooie literaire Noord-avond. Het begin van een traditie, zegt Christine Otten vastberaden. “We willen dit een keer of drie per jaar doen. In het Zonnehuis uiteraard. Ik heb nu al zin om de volgende te organiseren!”

Ik zou zeggen, hou-woord Christine! Mag ik vast een wensenlijstje fantaseren? Als eerste graag een klassieke editie met Noordschrijvers die niet meer onder ons zijn. Sal Santen uiteraard. Centraal element in deze avond is dan de grootste schrijver die Noord ooit heeft gehad: Nescio. Deze realo-romanticus schreef al zijn belangrijke werken (De Uitvreter, Titaantjes) in zijn (helaas gesloopte) huis op de Laanweg in Noord. Oost heeft de schrijver geannexeerd, hoog tijd dat Noorderwoord toont dat ons stadsdeel 18-karaats Nescioland is!

Maar genoeg gefantaseerd. Zet in ieder geval vast 13 maart in je agenda, want dan is de volgende editie van Noorderwoord.

Reacties


ilovenoord