PERESTROJKA! op de Werf // 7 t/m 24 november

2013 staat voor het vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland, na het politieke rumoer is het tijd voor een cultureel inkijkje. Tussen 8 en 24 november toont festival Perestrojka! de ontwikkeling van de alternatieve mode en de bruisende muziekscène van Rusland tussen 1985 en 1995 op de NDSM-werf te Amsterdam.

Voor het eerst is de fototentoonstelling “Untamed Fashion USSR” in Nederland te zien, samengesteld door de Moskouse curator Misha Buster. Gedurende drie weekeinden vinden er concerten, modeshows, performances, workshops, filmvertoningen en feesten plaats in de creatieve geest van underground Rusland.

perestroyka

Enkele sleutelfiguren uit de Russische Doe-Het-Zelf beweging komen naar Amsterdam voor een optreden. Alternatieve mode iconen Andrei Bartenev, Sasha Frolova en Alexander Petlura, de band AVIA en andere special guests worden speciaal voor Perestrojka ingevlogen. De Russische artistieke diaspora en DIY kunstenaars uit Amsterdam ontmoeten elkaar in de expositieruimte die dagelijks geopend is.

Expositie: “Untamed Fashion USSR”

untamed-fashion

Grafisch kunstenaar, ontwerper en curator Misha Buster nam in de jaren ‘80 actief deel aan de Moskouse underground kunst- en modewereld. Zijn huidige tentoonstelling, “Untamed Fashion in USSR”, laat de geschiedenis zien van de alternatieve modebeweging, die ontstond op de kruising van rock en kraakcultuur aan het begin van Perestrojka en eindigde met de komst van glossy modebladen medio 1990. Deze tentoonstelling is nu voor het eerst in West Europa te zien.

  • Untamed Fashion in USSR”  is vanaf 8 tot en met 24 november, tussen 11:00 en 18:00.

Band: AVIA

De 16-man sterke band AVIA uit Sint Petersburg waren de ware helden in de jaren ‘80. Nog steeds maken ze furore met hun spectaculaire Sovjet Propaganda-achtige optredens, die bestaan uit een brede muziekpanorama van ska, orkestrale jazzrock, musichall, electro-pop en Sovjet hymnes, met een indrukwekkende vrouwelijke gymnastiekshow, die stamt uit het tijdperk van constructivisme (1919 – 1934).

  • Optreden AVIA is op zaterdag 16 november om 20:00 uur

Programma en meer info

Reacties


ilovenoord