Seks in het Plan Van Gool (slot)

Meer dan de helft van mijn leven heb ik in het Plan Van Gool gewoond. Ik leerde fietsen op de lange galerijen en klimmen langs de betonnen palen. Ik was elke dag te vinden op het trapveldje naast Het Wespennest, waar we eindeloze en legendarische wedstrijden speelden tegen de kinderen van de Flevoschool (nu Buikslotermeerschool). In de winter voerden we met diezelfde kinderen niets ontziende sneeuwballengevechten; de groep die zich het eerst terugtrok in het voorportaal van de hoofdingang had de strijd verloren. Later zocht ik in de buurt met succes naar romantische plekjes om te zoenen met mijn vriendinnetjes en beleefde ik er mijn eerste keer – nota bene in de flat van mijn grootmoeder ‘Nana’. Bijna elke dag ging ik bij haar scrabbelen en thee of witte wijn drinken, en ik vind het nog steeds jammer dat ik dat moment niet heb opgebiecht. Nana had er zeker om gelachen.

Het was zeker geen straf om na mijn mislukte studieavonturen na twee jaar alweer terug te keren naar de buurt van mijn jeugd. Ook als jonge vader was ik nog elke dag op mijn oude trapveldje te vinden. Misschien iets minder snel dan de jongeren die het veldje inmiddels in bezit hadden genomen, maar minstens zo fanatiek. Mijn eerste betaalde stukken schreef ik op een Mac Plus in de eetkamer, met uitzicht op het schoolplein waar ik mijn middelste dochter Nina boven alle andere kleuters uit kon horen. Met een beetje pijn in het hart vertrok ik na elf mooie jaren naar Tuindorp Nieuwendam, gelukkig kwam ik ook daarna nog heel vaak in mijn oude buurtje.

Cover van Gool

Deze week drukt Imago Printing de eerste exemplaren van ‘De bomen op Het Breed’, het boekje dat ik heb geschreven over de geschiedenis van de bijzondere buurt. Het was heel speciaal om voor het maken van dit boekje met de inmiddels 91-jarige architect Frans van Gool door de buurt te wandelen en te horen met welk idee hij de wijk heeft ontworpen. “Je moet in je eigen huis jezelf kunnen zijn, zonder de sociale controle van een dorp.” Eén exemplaar doe ik zeker cadeau aan Nina (21), die onlangs zelf een flat in het Plan Van Gool heeft gekocht. Met twee vrienden begint ze daar een heel nieuw leven, dat ik uiteraard op de voet zal volgen. Voor mij is de cirkel nu rond.

Op 10 december neemt Frans van Gool het eerste exemplaar van ‘De bomen op Het Breed’ in ontvangst. Die dag gaat ook de korte film ‘Heerlijk anoniem. Wonen in het Plan van Gool’ in première, gemaakt door Chris Hanselaar. Bewoners krijgen een uitnodiging om de presentatie bij te wonen. Het boekje en de dvd zijn na de kerstdagen verkrijgbaar bij Plantage Boekhandel Van der Plas. Uitgave is mogelijk gemaakt door stadsdeel Noord (naar een idee van Leon Kokhuis).

lees ook de eerdere delen:

 

 

Reacties


ilovenoord