Fysiek zelfbeheer – het verhaal van een afvalbakadoptie, deel I

‘Je werkt toch niet bij de Gemeentereiniging?’ De sneer sneer van wijlen buurman Henk lijkt zeven jaar na dato een hoger waarheidsgehalte te hebben dan ik aanvankelijk dacht.

Ik raap in mijn vrije tijd geheel onbezoldigd wel eens een papiertje op als dat mij de toegang tot mijn woonst belemmert en ik laat de ondergrondse container wel eens een extra keer klepperen als er een vuilniszak naast staat omdat een buurman weer per ongeluk zijn pasje vergeten was, maar verder laat ik de verantwoordelijkheid voor de hygiëne van de openbare ruimte graag aan de overheid.

Toch blijft dat akelige zwerfvuil een dingetje. Met name in de Havikslaan en dan vooral in het geveltuintje van de onderbuurvrouw of in mijn fietskrat belandt nogal eens een halfleeg bierblikje, een lege koekverpakking of de resten van een portie kibbeling. Op de route vanaf de Dirk van den Broek terug naar het Bredero College droppen pauzerende pubers achteloos hun troep. En ook de Halve Liter Club blijkt de Havikslaan als doorgangsroute te gebruiken.

Een bloemlezing van ongewenste cadeaus: IMG_3974 pak in bak blik in tuin

Mijn vrouw wijt de troep vooral het ontbreken van deugdelijke afvalfaciliteiten, ik denk persoonlijk eigenlijk dat aso’s hun zooi toch wel overal neergooien waar ze willen, prullenbak of niet. Dat was vooralsnog een theoretische discussie, totdat ik de dames van bakkerij Sjoerd van Willes enthousiast hoorde babbelen over hun onlangs aangevraagde prullenbak. O da’s handig dacht ik, want ik had wel vaker iets aangevraagd, zoals een extra fietsnietje of een boom voor mijn raam. Maar in dit geval bleek je er wel zelf ook wat voor te moeten doen. Je krijgt de sleutel van de afvalbak, een rol vuilniszakken en wat gear om de boel schoon te houden, en dat is het dan. Ik ben de kwaadste niet, dus meteen maar zo’n ding aangevraagd. Niet via het telefoonnummer op de vrolijke sticker die hierboven te zien is, want dat deed het niet, maar via het formuliertje op de website. Dezelfde dag nog kreeg ik een Ontvangstbevestiging aanvraag adoptie afvalbak dat mijn aanvraag de dag erna ‘in het fysiek zelfbeheer’ besproken zou worden. De uitkomst hiervan zou ik per brief of mail ontvangen.

En verdomd, daar is de brief. Ik ga uit van goed nieuws, maar dat hou ik nog even als verrassing voor de volgende aflevering. Zodra ik dit stukje af heb, maak ik ‘m open en dan zullen we weten hoe dit epos verder gaat.

brief

Reacties


ilovenoord