Heerlijk anoniem wonen in Het Plan van Gool

Het heeft even geduurd, er moesten familiegebeurtenissen en koude worden getrotseerd, er werd nog even gewacht op het feestje om de renovatie te vieren, maar eindelijk is hij er: een korte documentaire over Het Plan van Gool. Jeroen Kleijne en Chris Hanselaar interviewden de nog krasse architect en enkele bewoners van toen en nu.

Toen van Gool nog jong en idealistisch was wilde hij met deze wijk zijn ideaal van de heerlijke anonimiteit verwezenlijken. Zijn idee was dat een mens pas echt gelukkig kon zijn zonder de beklemmende bemoeienis van zijn buren. Zowel de opbouw van de wijk, de gallerijen, maar ook de woningen zelf werden hier volledig op  ontworpen.

De documentaire “Heerlijk Anoniem. Wonen in Het Plan van Gool” is zo een levendige –en soms humoristische- geschiedenis geworden van een wijk die in de jaren ’70 nog een buitengewoon progressief imago had maar in de jaren ’90 verviel tot –volkomen onterecht!- een Vogelaar-buurt. Vooral onstaat een beeld waar de keuzes van de architect in de praktijk toe leidden, maar ook hoe –tot zijn eigen verbazing- mensen met zijn ontwerp aan de haal gaan.   Van Gool blijkt daar practisch mee om te gaan, en is altijd wél van zijn Plan van Gool blijven houden. Na zijn pensioen wilde hij er wel wonen, maar ja “mijn vrouw wilde niet”.

We hopen dat de film een feest van herkenning is voor de oudere bewoners, en bijdraagt aan een herwaardering van deze prachtige architectuur en het fijne leefklimaat. Dat Ymere en Eigen Haard veel van de woningen na de dure renovatie nu voor een mooie prijs verkopen biedt hoop: zou deze wijk opnieuw een progressief broeinest worden? Wat ons betreft kan het: mooie goedkope woningen, perfect voor jonge starters, in een wijk met een prachtige geschiedenis. Hup Plan van Gool!

Overigens: belangrijk te vermelden dat de film ook tot stand kwam dankzij Leon Kokhuis van stadsdeel Noord, en een financiele bijdrage van het stadsdeel.

Reacties


ilovenoord