Dagelijkse beslommeringen vanuit de Bunker op het Buikslotermeerplein

De Bunker op het Buikslotermeerplein. Wij dachten eigenlijk dat ie allang dicht was, maar schijn bedriegt. De bowlingbaan in de Fuhrerbunker, zoals onze Alterfritz het drie jaar geleden omschreef, is nog steeds alive and kicking! Reden voor het tv programma Man Bijt Hond er een dagelijkse serie aan te wijden …

De eerste afleveringen zijn al op tv geweest en de serie gaat nog de komende maand door. Mooi om even een inkijkje te nemen in deze betonnen kolos. In de vijfde aflevering vertelt beheerder André over de penibele financiële situatie van De Bunker. “Het is weer in de min.” Veel van z’n eigen geld zit erin, maar de bodem raakt in zicht. De mensen echter teleurstellen zal hij nooit kunnen en willen. Wat een held!

Dus allemaal afstemmen en genieten van een écht Noords plekje, de mensen en hun verhalen. Wij zijn nu al fan van de Bunker!

BUNKER-02

In Amsterdam Noord aan het Buikslotermeerplein staat een oud vervallen bowlingcentrum.  Het gebouw wordt vanwege zijn uiterlijk in de volksmond ook wel ‘De Bunker’ genoemd. De gemeente wilde een aantal jaren terug vanwege verbouwingsplannen De Bunker slopen, maar deze plannen werden vanwege geldgebrek uitgesteld. De Bunker bleef toen leeg staan. Amsterdammer André Elferink vond dat zonde. Hij gaf er namelijk al jarenlang bowlingtraining aan verstandelijk gehandicapten. Hij vroeg aan de gemeente of hij daarmee door kon gaan en dat mocht. Zo werd André de beheerder van De Bunker.

De Bunker is in de loop der tijd meer geworden dan een bowlingcentrum. Ook andere clubjes klopten bij André aan. Op maandag repeteert het Hazes zangkoor, op dinsdag is er een biljartavond, op woensdag is het tijd voor bingo, op donderdag bowlt een groep huisvrouwen en op zaterdag komen de gehandicapten bowlen. Samen met zijn vrouw Ellen en een groep vrijwilligers, runt André De Bunker.

De bezoekers van De Bunker komen allemaal uit Amsterdam Noord en hebben het niet altijd gemakkelijk. Ze hebben veel tegenslag gekend of zitten nog steeds met veel narigheid. Ook financieel hebben ze het niet breed. André zet zich belangeloos en kosteloos voor de mensen in. In De Bunker komen ze voor afleiding, sociale contacten en het doorbreken van de dagelijkse sleur.

Reacties


ilovenoord