Noordboek van de maand – ‘Noord in Beeld’ van Pieter Roemer

Als je goed om je heen kijkt is Noord vol kunst – dat is wat Noord in Beeld ons leert. Het boek toont kunstwerken in de openbare ruimte in Noord. Ik ben enthousiast! Deze zomer kwam ik Pieter Roemer tegen toen hij voor de winkel, toen nog in opstartfase, stond te turen naar de arm die boven de deur uitsteekt. Hij vertelde dat hij aan de tweede editie van zijn boek Noord in Beeld werkte. ‘Ik kom het wel eens langsbrengen als het af is,’ zei hij. Afgelopen najaar was het af en kwam hij vijf exemplaren brengen. Die vlogen de deur uit. De volgende vijf ook. Nu heeft hij er tien gebracht.

Noord in Beeld is een schatkist. Je slaat het open en vindt het ene pareltje na het andere. De openbare ruimte in Noord blijkt vol grote en kleine kunstwerken. Twee kleine beeldjes van Hildo Krop op de school van mijn kinderen, struikelstenen aan de Havikslaan, De poort van Nieuwendam tussen de IJdoornlaan en de Zuiderzeeweg… Van alle werken maakte Roemer een foto en zocht de maker, jaar van plaatsing en, waar mogelijk, de geschiedenis uit. Dat lukte niet altijd. Daarom roept hij Noorderlingen op informatie naar hem te sturen, bijvoorbeeld over het gevelbeeld aan de Bremstraat 1-3.

anker1

Ken je deze nog? Hij staat ook in het boek!
Wonderen bestaan …. klik maar op het plaatje!

Het boek is opgedeeld in wijken, zodat je makkelijk kunt opzoeken wat je in het voorbijgaan hebt gezien. Maar er zijn aan de hand van dit boek ook mooie wandelingen te plannen, volgens mij. Laat je verrassen door Noord! De prijs hoeft je niet te weerhouden. 336 pagina’s kunst voor 10 euro!

Tot slot een oproep: Wat lazen Noorderlingen in 2013?
Wij zijn op zoek naar het mooiste boek dat je las in het afgelopen jaar. Het hoeft niet in 2013 verschenen te zijn. Mail de titel naar lot@boekhandeloverhetwater.nl, twitter hem naar @overhetwater, hashtag #noordleest, of zet ‘t op facebook: www.facebook.com/noordleest. Eind januari maken we de Noordleest-lijst bekend. Een tipje van de sluier: er zijn pas 2 titels dubbel genoemd.

Lot Douze van Boekhandel Over het water bespreekt elke maand een boek met een Noord-link.

lees ook:

Reacties


ilovenoord