Dé brug over het IJ?

Megahostel, Eye, A’DAM Toren, Hyperion, A Lab; het Pontplein en Overhoeks gaat de komende jaren nog meer overspoeld worden door touristen en dagjesmensen die Noord ontdekken. De huidige twee Buiksloterwegponten barsten al bijna dagelijks uit hun voegen.  Een derde pont inzetten is te kostbaar en lastig manouvreren op het IJ. Wij weten allang dat die brug er écht komt. Maar welke en wanneer? Maandagavond 3 maart wordt er weer over gedroomd in Pakhuis de Zwijger. Kom je ook? Lopen we over een paar jaar door de Luchttunnel of over die waanzinnige klapbrug?

Amsterdam wordt verdeeld: door een schitterend water dat IJ heet. Maar hoe mooi en belangrijk het ook is, het IJ zorgt ook voor ongemakken en kent reeds vele gemiste kansen. Nog altijd kunnen fietsers en voetgangers niet vlot en comfortabel het IJ oversteken, voor hun werk of de leuke en mooie dingen die in Noord (gaan) gebeuren.

brug-jolijn2

Al bijna 200 jaar hebben mensen plannen gemaakt voor een brug over dat IJ nabij het centrum. Maar telkens had de gemeente wel weer een argument om niet ‘over de brug’ te komen. Terwijl een brug zo voor de hand ligt en eigenlijk alleen maar voordelen heeft. En helemaal niet zo veel hoeft te kosten (zeker niet in verhouding tot de Noord/Zuidlijn). En ook nog eens een icoon en visitekaartje van de stad Amsterdam kan worden, een soort Eiffeltoren of Tower Bridge. Bovendien wil Noord duidelijk zichtbaar bij de rest van de stad horen en lokt het IJ pas echt veel toeristen als daar iets heel moois te zien is.

brug-tunnel

Als de Amsterdammers het willen, komt die brug er. Voorstellen liggen er in elk geval. Er is de Luchttunnel van Flip van den Bergh, die al ruim twintig jaar zijn droom werkelijkheid probeert te laten worden (www.luchttunnel.nl). En er is bijvoorbeeld de, totaal andere, brug van architecte Jolijn Valk (www.jolijnvalk.nl). Ook een aantal architectenbureaus van naam hebben de laatste jaren ontwerpen gemaakt.

Nu de stofwolken van de Noord/Zuidlijn optrekken en Noord tot bloei is gekomen, nu de veerponten en het Centrum overvol raken, is het tijd voor meer maatschappelijk draagvlak. Is het tijd om de discussie opnieuw aan te zwengelen, opdat de nieuwe gemeentepolitici geïnspireerd raken en nog meer Amsterdammers enthousiast en trots op hun hightech-stad worden.

  • locatie: Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179,  Amsterdam
  • maandag 3 maart 2014, aanvang 20.15 uur, inloop met koffie 19.30 uur
  • toegang gratis

Reacties


ilovenoord