Elisabeth Groot (VVD) wil Noorderlingen aan het werk helpen

Op 19 maart kiest Amsterdam-Noord voor het eerst een bestuurscommissie – de stadsdeelraden worden afgeschaft. Ilovenoord stelt alle lijsttrekkers voor. De aftrap is voor VVD-voorvrouw Elisabeth Groot (1972). “Noord kan nog mooier worden.”

Waarom heb je je verkiesbaar gesteld voor de bestuurscommissie?

Ik was altijd al geïnteresseerd in de politiek. Toen ik in Noord kwam wonen, wist ik dat ik hier aan de slag wilde gaan. Noord is een prachtig stuk van Amsterdam, met veel bijzondere mensen, maar Noord kan nog mooier worden, en daaraan wil ik verder werken in de bestuurscommissie.

Heeft Noord nog wel iets te vertellen na de verkiezingen?

Hoewel nog lang niet alles duidelijk is, is het wel zeker dat de lobby voor de stadsdelen bij de centrale stad belangrijker wordt. Alles waarover we zelf niet meer mogen beslissen, moeten we via de stad voor elkaar zien te krijgen.

Waar wil je je vooral voor inzetten in de komende bestuursperiode?

Het allerbelangrijkst wordt het om de Noorderling aan het werk te krijgen. De afgelopen jaar is de werkgelegenheid toegenomen, maar de werkloosheid ook. Dat moet en kan anders! Als er meer betaalbare woningen in Noord komen voor mensen met een middeninkomen, kunnen de nieuwe werknemers in Noord ook hier komen wonen. Die mensen zijn goed voor de economie in Noord, waardoor de werkgelegenheid weer verder groeit.

Wat mag in Amsterdam-Noord absoluut zo blijven als het is?

Het ondernemersklimaat in Noord en de ondernemersmentaliteit van de Noorderling. Noord moet aantrekkelijk blijven voor nieuwe ondernemers, omdat zij ook voor banen zorgen. Daarvoor moet het bestuur ook werken aan goede verbindingen in en naar Noord. En er zijn meer woningen nodig voor de middeninkomens.

En wat moet zo snel mogelijk veranderen?

Wonen in Amsterdam is sociale huur of reteduur. De VVD wil in Noord meer bouwen voor mensen die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Verder mogen ook sociale huurwoningen worden verkocht. Zo komt er in Noord weer plek voor kinderen van de huidige Noorderlingen. Politieagenten, onderwijzers en kleine ondernemers kunnen in het Noord van de VVD niet alleen werken maar ook wonen.

Hoe maken we samen Amsterdam-Noord?

Het zwerfafval loopt in Noord de spuigaten uit. Het vuilophaalbeleid is een van de eerste punten waarmee de bestuurscommissie aan de slag moet. Zo moet er beslist weer vaker zwerfvuil worden geprikt. Daarnaast moeten we met zijn allen meer verantwoordelijkheid nemen voor de openbare ruimte. Het is overduidelijk dat in buurten met koopwoningen de straten schoner zijn, maar ook huurders kunnen voor hun buurt zorgen. Daarvoor is wellicht extra voorlichting nodig. En menging van buurten door sociale huurwoningen te verkopen zal ook effect hebben op de schoonheid van de buurten. Noord is van ons allemaal!

En tenslotte: brug of pont?

Brug. Alle pontverbindingen zijn de afgelopen jaren drukker geworden. Het aantal passagiers op het Buiksloterwegveer is regelmatig groter dan de capaciteit van de ponten. Dit gaat ten koste van de bereikbaarheid van Noord en de veiligheid van de oversteek. Er moet geïnvesteerd worden in een betere en veilige verbinding met Amsterdam ten zuiden van het IJ. Een serieus onderzoek naar de mogelijkheden van een brug hoort daarbij.

 

Over Elisabeth Groot

Woont in Noord sinds: 2008

Luistert naar: vogelgezang in de vroege ochtend

Drinkt: glaasje wijn op een zomerse avond in de tuin

Eet: het gezelligst gewoon thuis met mijn gezin

Danst: met mijn hondjes op de kanaaldijk

(foto: Steef Meyknecht)

 

 

Reacties


ilovenoord