Mariska Min (GroenLinks) zet zich in voor een groen en sociaal Noord

Op 19 maart kiest Amsterdam-Noord voor het eerst een bestuurscommissie – de stadsdeelraden worden afgeschaft. Ilovenoord stelt alle lijsttrekkers voor. Dit keer is het woord aan GroenLinks-lijsttrekker Mariska Min-Leliveld (1975). “De gemeenteraad heeft ons hard nodig.”

Waarom heb je je verkiesbaar gesteld voor de bestuurscommissie?

Ik wil Noord graag mooier maken. Ik ben al een tijdje actief in de politiek, omdat ik denk dat je op die manier echt iets kunt bereiken voor je eigen stad.

Heeft Noord nog wel iets te vertellen na de verkiezingen?

Ik denk dat de gemeenteraad ons nog heel erg nodig gaat hebben. Wij kennen iedereen in Noord en weten wat het stadsdeel nodig heeft. Ik ga ervan uit dat de raad bereid is om de bestuurscommissie serieus te nemen. We weten nog niet precies hoe de nieuwe situatie zal worden, maar ik geloof wel dat het een kans is om vanuit de stadsdelen de bewoners nog meer aan het woord te laten.

Waar wil je je vooral voor inzetten in de komende bestuursperiode?

Ik wil me inzetten voor een groen, duurzaam en sociaal Noord, waarin ook echt iedereen kan mee doen. Kwetsbare bewoners moeten hun betaalbare huurwoning kunnen behouden en ondersteuning krijgen als ze bijvoorbeeld met schulden zitten. Ik wil verder dat Noord nog fietsvriendelijker wordt. Het moet makkelijk zijn om met de fiets overal te komen, zodat mensen de auto sneller laten staan.

Wat mag in Amsterdam-Noord absoluut zo blijven als het is?

De fietsbruggen, de mensen, het groen en het enthousiasme voor Noord dat je terugziet in bijvoorbeeld Eye, de Tolhuistuin en de buurthuizen. Noord is goed zoals het is, het is terecht dat veel mensen trots zijn op hun stadsdeel.

En wat moet zo snel mogelijk veranderen?

Ik wil graag nog betere verbindingen met de stad, dus meer openbaar vervoer en pontjes.

Hoe maken we samen Amsterdam-Noord?

Noord maak je samen door met elkaar in gesprek te gaan en goed te luisteren naar elkaars ideeën. Met samenwerking kom je verder. Ik zie dat zeker terug in initiatieven zoals ANGSAW, het Leefkringhuis en de Noorderparkkamer. Ook ilovenoord is een goed voorbeeld van hoe je mensen kunt betrekken bij het stadsdeel. ‘Samen maken we Amsterdam-Noord’ zou een goed motto zijn voor de bestuurscommissie.

En tenslotte: brug of pont?

Eigenlijk allebei! Noord is heel breed, dus als je alleen in het midden van de oever een pont hebt dan heeft meer dan de helft van de mensen er alsnog niks aan. De brug is zeker een onderdeel van het verkiezingsprogramma van GroenLinks, als het aan ons ligt komt hij bij Javaeiland. Voor fietsers en voetgangers biedt een brug een betere verbinding met de stad.

 

Over Mariska Min-Leliveld

Woont in Noord sinds: 2008

Luistert naar: rustige muziek via Spotify

Drinkt: jus d’orange en cola in de IJkantine

Eet: bij eetcafé De Komeet

Danst: in de kamer met de kinderen

 

Tekst: Yoni Yosef

Reacties


ilovenoord