7000 verhalenboeken voor álle kinderen uit Amsterdam-Noord

Motregen, een grijs rolluik. Een loods in Noord, en dan is daar die vrachtwagen. Twintig pallets met boeken worden uitgeladen, in totaal 7000 stuks, al gauw zo’n 3000 kilo boek.

Snel, het mag niet nat worden. De chauffeur rijdt ze naar binnen en weg is hij weer. Dan ben ik alleen met die 7000 boeken in de stilte van de loods. Boeken, die over een week uitgedeeld gaan worden aan alle families met kinderen op een basisschool in Noord. Ik zit helemaal alleen te giechelen bij het idee dat ik nu zelf in zo’n verhaal zit. Het verhaal over de boeken die er nog niet zijn. Een berg boeken. Boeken met verhalen en illustraties die 23 plekken in Noord gaan betoveren. Nooit zullen die plekken meer hetzelfde zijn, na volgende week maandag. Er zullen beelden bij die plek gaan horen, van groene ridders, verdwaalde jongens, van één lange prinsessenhaar. Het zal er ruiken naar groene appels, chocolademelk en tosti’s. Nu zijn die plekken nog gewoon, een plek waar je zonder goed te kijken aan voorbij kunt fietsen, als je in gedachten verzonken bent.

SAMSUNG CSC

Zo gek dat niemand weet dat ze er zijn. Ik ben de enige en de chauffeur die mij moest bellen vanwege de sleutel. Een sleutel, die ik nu gebruik om de loods weer veilig af te sluiten. Want ze moeten nog even in hun doosjes blijven, die boeken met die mooie rode rand, die gouden krulletters, nog een week. Het ontwerp ken ik, maar hoe zouden ze ruiken? Nieuwe boeken ruiken altijd, naar drukinkt en vers papier. Soms zelfs naar lijm. Zou het mooi geworden zijn, dat goud? Kan je goud ook ruiken, vraag ik me af? Dan hoor ik binnen wat. Alsof popcorn open springt. Gauw de loodsdeur, waar is de sleutel? Niets, behalve twintig pallets en mijn haast onbedwingbare nieuwsgierigheid. Iemand moet toch kijken of ze wel gelukt zijn, die boeken. Zal ik me aan de afspraak houden? Ze zijn er wel, maar maandag 10 maart zijn ze er pas echt. Met de scherpe kant van de sleutel rits je zó het tape open. Deze ruikt naar…

Kikker. Niet zomaar naar kikker. Naar Buiksloterbreekbekkikker.

Hmmm, lekker. En wat voelt hij fijn.

Buiksloter.. wat?

Achttien schrijvers en illustratoren stopten al hun liefde voor verhalen én voor Amsterdam-Noord in dit unieke verhalenboek voor kinderen. Het heet ‘De Buiksloterbreekbekkikker en andere fantastische verhalen uit Amsterdam Noord’. Het boek opent de poort tussen twee werelden: de echte wereld waar je op de fiets naartoe kan, en het land van betovering, waar wonderen dagelijks gebeuren en waar alles mogelijk is. Het land waar schrijvers en illustratoren de reisleider zijn.

Geschreven door ilovenoord schrijvers en andere schrijvers: Anna van Praag, Esther Nica Sassen, Fiona Rempt, Floor Buschenhenke, Halil Gür, Jeroen Kleijne, Marion vd Coolwijk, Nancy Wiltink, Nanda Roep, Rashid Novaire, Thomas Möhlmann

Illustraties: Dieter & Ingrid Schubert, Dieuwertje vd Moosdijk, Esther Nica Sassen, Gijs Kast, Isa van Lier, Miriam Bouwens, Tharim Cornelisse Grafisch ontwerp: Marc Suvaal

Redactie: Anna van Praag en Nancy Wiltink

Uitgeverij: Tuin aan Zee. ISBN: 978-90-821768-0-3

Het boek wordt aan de kinderen uitgereikt tijdens de Buiksloterbreekbekkikker scholentour 10, 11, 17, 18 en 21 maart. Na 15 maart is het ook te koop bij de boekhandel. Uitgave van het boek is mogelijk gemaakt door stadsdeel Amsterdam-Noord.

Tot 15 maart is het nog niet in Noord…

Of toch?

Buiksloterbreekbekkikker? Noooit van gehoord …

Reacties


ilovenoord