Coby van Berkum (PvdA) is nog niet klaar in Noord

Op 19 maart kiest Amsterdam-Noord voor het eerst een bestuurscommissie – de stadsdeelraden worden afgeschaft. Ilovenoord stelt alle lijsttrekkers voor. Dit keer geeft lijsttrekker Coby van Berkum (1957) een toelichting op de standpunten van de PvdA. “Onze bewoners hebben veel goede ideeën om hun buurt beter te maken.”

Waarom heb je je verkiesbaar gesteld voor de bestuurscommissie?

Ik ben nog niet klaar in Noord. En helemaal niet nu we op een andere manier gaan werken met de bestuurscommissies. Juist op dit moment is continuïteit van groot belang. Alle goede projecten die we hebben opgezet, moeten door kunnen gaan. Ik wil dat de bewoners van Noord een vinger in de pap houden.

 Heeft Noord nog wel iets te vertellen na de verkiezingen?

We moeten enorm blijven investeren in goede contacten: aan de ene kant met de bewoners, de ondernemers en instellingen in Noord. En aan de andere kant met de centrale stad: de wethouders, de raadsleden en ambtenaren. Ik ben ervan overtuigd dat ook zij inzien dat wij hier op stadsdeelniveau heel goed en misschien wel beter weten hoe je het beleid het beste kunt uitvoeren. Laten zij aan de Amstel maar de grote lijnen uitzetten. Wij geven daar op stadsdeelniveau wel invulling aan.

Waar wil je je vooral voor inzetten in de komende bestuursperiode?

Wat betreft onderwijs: maximale kansen voor álle kinderen. Concreet betekent dit dat ieder kind een theorie- of ervaringsdiploma moet krijgen en dat kinderen hun talenten en vaardigheden maximaal moeten kunnen ontwikkelen. Hier zorgen we voor door kinderen steun te bieden, in de breedste zin van het woord. Het potentieel van onze kinderen is enorm. Het zijn de beïnvloeders van de toekomst. We maken het potentieel alleen vrij als we kijken naar wat kinderen en het gezin nodig hebben. Dat doen we nu al en dat gaan we nog beter doen!

Wat mag in Amsterdam-Noord absoluut zo blijven als het is?

De diversiteit: al die verschillende dorpen en wijken met ieder hun eigen karakter en sfeer. En de relatieve rust die je hier vindt ten opzichte van de herrie en hectiek van de stad.

En wat moet zo snel mogelijk veranderen?

Een praktisch antwoord: zwerfvuil. Dat is een groot probleem en leidt tot verloedering van de woonomgeving. En verloedering leidt weer tot andere problemen, die ik ook wil aanpakken. Nog te veel bewoners hebben te maken met armoede en de sociale problemen die daarmee gepaard gaan. Ik wil zoeken naar oplossingen waarbij overheid en burgers samen hun schouders eronder zetten om onze buurten leefbaar te houden.

Hoe maken we samen Amsterdam-Noord?

Geef bewoners echt iets te zeggen over hun woonomgeving. Dat gaat al aardig in Noord. Onze bewoners hebben veel goede ideeën om hun buurt beter te maken. Het stadsdeel steunt deze bewonersinitiatieven zo veel mogelijk. De kennis en kunde ligt juist bij de mensen zelf. Dat zullen  ze bij de centrale stad ook wel ontdekken.

En tenslotte: brug of pont?

Voorlopig houd ik het bij de pont. Daar kom je even tot rust en spreek je andere mensen. Een heerlijke onderbreking van de haast en de stress.

 

 

Over Coby van Berkum

Woont in Noord sinds: 1983

Luistert naar: Huub van der Lubbe

Drinkt: dijkwijntje van Il Palazzo

Eet: erg graag bij Hotel de Goudfazant en Il Pecorino, maar mijn man kan ook heerlijk koken!

Danst: alleen in mijn dromen. Dansles is er nog niet van gekomen.

(foto:Hugo Keizer)

 

Reacties


ilovenoord