Vanuit van der Pek naar de Favela in Rio: NOORD helpt NOORD

Ilovenoord redactrice Jeltsje woont en werkt tijdelijk in een favela aan de Noord kant van Rio de Janeiro en initieert een NOORD HELPT NOORD initiatief. Haar crowdfunding project heeft jullie steun nodig! Check DEZE LINK om te zien hoe je haar kunt helpen!

Vanuit van der Pek naar de Favela in Rio: NOORD helpt NOORD

Een multifuctioneel buurtbusje die de uitwisseling tussen de stad en de favela mogelijk maakt

Mijn huisje in de van der Pek heb ik voor een paar maanden omgewisseld voor een favela aan de Noord kant van Rio de Janeiro. Ik zou gerust kunnen zeggen dat het niets heeft waar de gemiddelde toerist of inwoner van Rio warm voor loopt. De plek ligt niet dicht bij het strand en ook andere toeristische hoogtepunten zijn er ver vandaan. Wat heb je daar nou te zoeken?

Gold een soortgelijk probleem ook niet lang voor Amsterdam Noord? Nu nog steeds denken Amsterdammers dat het een onbereikbare plek is met weinig voorzieningen. ‘Gaat die pont s’nachts ook dan? ‘ Zucht. Welke noorderling loopt er ook nog steeds op een gemiddeld feestje z’n stadsdeel te verdedigen?

Hier in Rio de Janeiro zijn de reacties op mijn woonplaats een tikkie erger. ‘Je woont WAAR?! Complexo do Alemão? WAT! Ik heb nog wel een matras over, geen sprake van dat je daar naar terug gaat!’ Hier word ik doodmoe en geïrriteerd van het onbegrip en de negatieve beeldvorming van het stadsdeel, iets dat aangewakkerd door de vreselijk sensationele media hier.

afval

Afval

Ja, klopt, we hebben het hier over een favela en het straatbeeld is niet al te fraai. Afvalhopen sieren het straatbeeld, er zijn ingestorte huizen, er is vrijwel geen groen en er zijn geen speelplekken voor kinderen. En nee, ik kan ook niet beweren dat er hier nooit iets gebeurd van wapens of drugs. Maar dat het enkel een gewelddadige ´no-go area´ is wil ik absoluut bestrijden.

Hey gringa!

Als ´gringa´ (buitenlander) word ik hier warm ontvangen en de straatberovingen die aan de orde van de dag zijn in Rio, zijn in de favela´s bijna ondenkbaar. De sociale controle en regels binnen de gemeenschap maakt dat je het als bewoner wel laat om binnen je eigen favela in te laten met berovingen of geweld. Mensen kennen elkaar en zijn blij en nieuwsgierig om een buitenlander te ontmoeten. Gevolg: ik voel me hier fijn en veilig.

shower

De temperatuur piekt regelmatig tot de 40 graden. Perfecte verkoeling! (Foto Martin van Dijk)

In Complexo do Alemão wil ik samen met de lokale organisatie Barraco #55 graag iets doen tegen de scherpe kloof die er bestaat tussen het rijke en het arme deel van de stad. Die kloof bestaat niet alleen uit een inkomensverschil maar ook uit twee werelden die elkaar niet ontmoeten. Die kloof zorgt aan de rijke kant voor negatieve beeldvorming, stereotypen en desinteresse. In de favela zorgt de kloof er voor dat mensen hun omgeving nauwelijks verlaten. Met name jongeren zouden kunnen profiteren van meer contact met de stad, omdat daar de mogelijkheden liggen voor betere educatie, bruikbare contacten en andere kansen.

Dit is het plan: NOORD HELPT NOORD! > Een multifuctioneel buurtbusje die de uitwisseling tussen de stad en de favela mogelijk maakt

Op 1% club vind je een crowdfundingproject voor een multifuctioneel buurtbusje die de uitwisseling tussen de stad en de favela mogelijk maakt. Jongeren uit de favela kunnen middels het minibusje gratis deelnemen aan dagtrips die hun creativiteit stimuleren en belangrijke andere carrière mogelijkheden laten zien. Daarnaast kunnen lokale artiesten en muzikanten met het busje de stad in om middels pop-up expo’s en kleine concerten hun werk te verspreiden. Deze evenementen moeten ook een eerste positieve contact realiseren tussen stedelingen en de bewoners uit de favela.

noord-voor-noord2

Wie helpt dit NOORD HELPT NOORD initiatief verder ontwikkelen? Help het een handje met een donatie op 1% club….er liggen bovendien prachtige bedankjes klaar uit de Favela!

Uiteraard komen er foto’s bij de aanschaf en de gepimpte bus…. en een ilovenoord hartje op de bus is gegarandeerd!!!  😉

mooi

Straatbeeld met links een agent van de ‘pacificatie politie (UPP)’ (Foto Martin van Dijk)

Reacties


ilovenoord