Saskia Groenewoud (D66) wil de kansen van Noord in kaart brengen

Op 19 maart kiest Amsterdam-Noord voor het eerst een bestuurscommissie – de stadsdeelraden worden afgeschaft. Ilovenoord stelt alle lijsttrekkers voor. Dit keer vertelt Saskia Groenewoud (1970) over haar beweegredenen. Ze is lijsttrekker voor D66. “Elk stadsdeel kan jaloers zijn op de natuur van Noord.”

 Waarom heb je je verkiesbaar gesteld voor de bestuurscommissie?

Dat antwoord ligt voor de hand: I love Noord! Ik ben opgegroeid in het stadsdeel en ben later met man en kinderen weer teruggekomen in Noord. Amsterdam-Noord is een prachtig stadsdeel, met veel groen en natuur, waar ik mij graag voor inzet. Er zijn hier veel positieve ontwikkelingen, maar tegelijkertijd kan het ook beter. In Noord is bijvoorbeeld een tekort aan woningen voor studenten, voor starters op de woningmarkt en voor mensen met een middeninkomen. Winkeliers hebben niet voldoende ruimte om te kunnen ondernemen en scholieren en studenten hebben moeite om aan een stage- of afstudeerplek te komen. Tegelijkertijd heeft Noord veel ambachtelijke, creatieve en innovatieve ondernemers en hebben deze ondernemers moeite om aan goed opgeleid personeel te komen. Dat kan allemaal beter en daar zet ik mij graag voor in.

Heeft Noord nog wel iets te vertellen na de verkiezingen?

Zeker heeft Noord wat te vertellen na de verkiezingen. De bestuurscommissie is onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud van wegen en groen, de versterking en het behoud van natuurgebieden, zorg- en welzijnstaken, sportvoorzieningen en het mogelijk maken van woningbouwprojecten. Om dit goed te doen moet de bestuurscommissie het belang van Noord goed behartigen bij de centrale stad. En dus moet de bestuurscommissie goed weten wat er speelt in Noord, welke knelpunten er zijn en welke oplossingen bewoners en ondernemers willen.

Waar wil je je vooral voor inzetten in de komende bestuursperiode?

Ik wil in samenwerking met bewoners, ondernemers en kunstenaars de problemen en kansen van Noord goed in kaart brengen. Voor mij betekent dat goed luisteren naar deze mensen en in onderlinge afstemming hun woon-, werk- en leefomgeving nog beter maken dan het nu al is.

Wat mag in Amsterdam-Noord absoluut zo blijven als het is?

De natuur van Noord. Daar kan echt ieder stadsdeel jaloers op zijn! We hebben zo veel groen, zo veel ruimte, zo veel prachtige natuur – dat is voor Amsterdamse begrippen echt ongekend.

En wat moet zo snel mogelijk veranderen?

We willen zo snel mogelijk meer woningen voor studenten, voor starters op de woningmarkt en voor mensen met middeninkomen.

Hoe maken we samen Amsterdam-Noord?

Door ruimte te geven aan initiatieven en oplossingen van Noordse bewoners, kunstenaars en ondernemers. We moeten het in Noord samen doen! Vandaar dat ik de nadruk leg op het goed luisteren naar problemen of mogelijkheden zoals die worden ervaren door diegenen waar het allemaal om draait: de Noorderlingen zelf.

En tenslotte: brug of pont?

Een brug voor fietsers en voetgangers. Maar wel alleen als het een hoge brug wordt waar binnenvaartschepen zonder problemen onder door kunnen varen en die open kan voor cruiseschepen en zeilboten. Het IJ is al eeuwen lang van enorme economische waarde, ook voor Amsterdam-Noord. Noord en de noordelijke IJ-oever Noord moeten daarom goed bereikbaar zijn over de weg én over het water. Alleen een voldoende hoge en beweegbare brug belemmert die bereikbaarheid over het water niet.

 

Over Saskia Groenewoud

Woont in Noord sinds: 1974, alleen tussen 1993 en 2006 in Centrum en West gewoond voor studie en werk

Luistert naar: op zondagmiddag naar live muziek bij Pllek

Drinkt: een glas wijn bij EYE, met prachtig uitzicht over het IJ

Eet: bij Il Pecorino in de Van der Pekstraat

Danst: op feestjes én met mijn kinderen. Mijn kinderen leren mij namelijk streetdance.

 

Reacties


ilovenoord