Theo van Hagen (De Groenen) pleit voor meer betrokkenheid van bewoners

Op 19 maart kiest Amsterdam-Noord voor het eerst een bestuurscommissie – de stadsdeelraden worden afgeschaft. Ilovenoord stelt alle lijsttrekkers voor. Dit keer geven we het woord aan De Groenen-lijstrekker Theo van Hagen (1961). “Het opheffen van de stadsdeelraden is een achteruitgang.

Waarom heb je je verkiesbaar gesteld voor de bestuurscommissie?

Ik ben door de jaren heen direct betrokken geraakt bij de belangen van de bewoners in Amsterdam Noord en ben van mening dat er meer vanuit de bevolking aan politiek gedaan kan worden. Van onder af zeg maar. De lage opkomst  bij de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam kan betekenen dat er weinig vertrouwen is in de politiek. Dat word wellicht veroorzaakt door de grote afstand tussen de burgers en de overheid. Mensen voelen zich niet gehoord en dat willen wij veranderen!

Heeft Noord als stadsdeel nog wel iets te vertellen na de verkiezingen?

Ik ben van mening dat het opheffen van de stadsdeelraden een achteruitgang is. Minder inspraakmogelijkheden vergroten de afstand tussen de burger en de overheid. Toch denk ik dat het wel degelijk zin heeft om in de commissie plaats te nemen. We kunnen advies uitbrengen over de beslissingen die de centrale stad neemt en hebben verantwoordelijkheden op lokaal niveau .

Waar wil je je vooral voor inzetten in de komende bestuursperiode?

De dingen waar ik me voornamelijk voor wil inzetten, zijn de openbare ruimte, groenvoorziening, schone lucht. Ook belangrijk zijn voor mij het verbeteren van de inspraakmogelijkheden en betrokkenheid van bewoners Deze dient tot uitdrukking te komen door zinvolle activiteiten te organiseren en te stimuleren, zoals moestuinen, weggeefwinkels en gezamenlijke opruimacties van zwerfvuil door betrokken buurtbewoners met hart voor hun wijk. Ook landelijk Noord en de agrarische sector verdienen aandacht. Geen verstedelijking buiten de ring A10.

Wat mag in Amsterdam-Noord absoluut zo blijven als het is?

Graag zie ik dat Amsterdam Noord zijn groene landelijke karakter behoud.

En wat moet zo snel mogelijk veranderen?

De lange rijen voor de deur van de voedselbank! Dat is toch treurig!

Hoe maken we samen Amsterdam-Noord?

Samen groen, gewoon doen

En tenslotte: brug of pont?

Graag een pont erbij, maar nog liever had ik een fietstunnel bij de Noord-Zuid lijn gezien!

 

Over Theo van Hagen

Woont in Noord sinds: 2003

Luistert naar: Planxty, Chieftains, Jimi Hendrix .

Drinkt: brandnetelthee met gember en koffie verkeerd

Eet: bruine rijst met linzen

Danst: bij gelegenheid

 

 

 

 

Reacties


ilovenoord