Zwaanzinnig kunstwerk

Het wordt misschien wel het grootste kunstwerk van Amsterdam: Zwaan van NDSM-kunstenaar Rombout Oomen. Een dezer dagen, als de wind zich een beetje gedeisd houdt, strijkt hij neer op de A’dam Toren.

Ja, het is ook een beetje een zwanenzang. Want Zwaan, a roadmap to Noord is een afscheidscadeau voor Noord dat als politiek-bestuurlijk Stadsdeel ophoudt te bestaan. En het is ook de laatste mega-banner op de Toren, voordat deze zomer de verbouwing begint. Zwaan is een schilderij dat er – op zijn zachtst gezegd – durft te zijn. En dat is in Noord wel eens anders geweest. Deze zwaan slaat zijn vleugels uit, kleurrijk en een tikje frivool, om tot grote hoogte te stijgen.

atelier rombout klein

Kunstschilder Rombout Oomen wil met zijn enorme werk vieren dat Amsterdam-Noord een trotse positie binnen de stad inneemt. De beëindiging van de politieke macht van het stadsdeel ziet hij als een uitgelezen moment om Noord dit afscheidscadeau aan te bieden. En daarmee aan heel Amsterdam te laten zien dat Noord leeft als nooit te voren. Op 29 maart is de officiële onthulling. Het monumentale kunstwerk, gedrukt op een banner van 52 bij 25 meter, siert dan de noordoostgevel van de A’DAM Toren van Overhoeks.

Rombout Oomen liet zich inspireren door het werk van Jan Asselijn, De Bedreigde Zwaan (1650). De zwaan als krachtige verdediger van het land en tevens wapen van Nieuwendam , staat hier symbool voor de kracht van Amsterdam-Noord. De afgelopen tijd ben ik een paar keer in Rombouts atelier geweest, en heb ‘de making of de zwaan’ met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Rombout klein

En heb vol bewondering door zijn atelier gelopen. Daar ergens hoog in die NDSM-hal werkt de Rembrandt van Noord! Zijn stijl is een melange van zeventiende-eeuwse clair-obscur, negentiende-eeuwse romantiek en twintigste eeuws expressionisme. Met een finishing touch anno 2014.

Zaterdag wordt tegelijkertijd met de onthulling ook het torenvormige boekje Zwaan gepresenteerd.  Hierin verschillende voorschetsen en een mooie kleurenposter van de Zwaan. Ook bevat het drie essays. In De verbeelding aan de markt breekt Anne Marie Hoogland, directeur van de NDSM, een lans voor een betere wisselwerking tussen kunst en commercie. Kunsthistorica Noortje de Leij gaat in Witte Zwanen, zwarte zwanen in op de betekenis van de zwaan in de kunst. En ondergetekende beschrijft de geschiedenis van Noord in Het verhaal van de galg, het eendje en de zwaan. Het is een voorpublicatie van het boek dat ik op dit moment schrijf.

zwaanboekje klein

Je bent welkom op de feestelijke opening op zaterdag 29 maart om 17.00 uur!

Locatie: A’dam Toren; Hoofdingang Overhoeksplein

Meer informatie over het kunstproject: https://www.facebook.com/overhoeks.alsschildersdoek?fref=ts

Het boek ‘Zwaan’ kost 15,95 en is ondermeer te bestellen via:  www.romboutoomen.eu

 

Reacties


ilovenoord