Breng Amsterdam in Beeld, crowdfund mee met EYE!

Van oud naar nieuw. Van analoog naar digitaal. EYE bewaart een schat aan filmopnames waarin onze hoofdstad centraal staat. Het oude filmmateriaal is echter vaak zeer kwetsbaar en tevens onderhevig aan ouderdom, verkleuring en verwering. Schimmels kunnen het materiaal uiteindelijk zelfs volledig ruïneren. Veel beelden zijn wel gedigitaliseerd maar slechts in ruwe vorm weggeschreven waardoor de kwaliteit zeer matig is.

EYE wil de eerste filmbeelden van Amsterdam in volle glorie herstellen door deze vakkundig te restaureren, conserveren en te digitaliseren zodat deze bewaard zullen blijven voor volgende generaties. Daarnaast wil EYE deze beelden vrij beschikbaar maken voor het publiek door deze uiteindelijke te tonen op het witte doek.

Help jij mee dit te realiseren?
We willen jullie vragen om samen met ons een drietal films te restaureren. Deze films tonen verschillende taferelen in Amsterdam tussen 1900-1930. Om de films te kunnen restaureren, dient een specifiek traject te worden doorlopen. De filmtitels die door onze conservatoren voor dit project zijn geselecteerd zijn:

  • Oudste beelden Amsterdam, 1900-1902
    Tien korte filmpjes met opnamen van een Amsterdam dat nog in de 19e eeuw staat
  • Beautiful Amsterdam, 1927
    Een promofilm voor het Amsterdam van de jaren ’30. Onderdeel hiervan zijn opnamen van het Amstel Hotel en het Paleis op de Dam.
  • Oudjes, 1936
    Een speelfilm met in de hoofdrol de bejaarde Guus en Sientje, die in het Armenhuis –   het huidige Sarphatihuis – verliefd op elkaar worden.

Reacties


ilovenoord