‘Illustrated Field Guide to Amsterdam-Noord’

De eerste keer dat ik Noord kwam was precies 3 jaar geleden, op een warme lenteavond in april.  Ik woonde in Rotterdam en had tegen alle Rotterdamse principes in een jongen uit Amsterdam ontmoet. Die avond was de tweede date. ‘Als je op het station aankomt, volg de bordjes met het bootje erop,’ sms-de de jongen,  en ik gehoorzaamde.

Aan de andere kant van het station was ik nog nooit geweest, laat staan dat ik wist dat je met een pont het water over kon. Lopend naar zijn huis, vertelde de jongen enthousiast over zijn buurt. We liepen langs oude houten huisjes en woonboten, en een klein park met wel vier reigers. Binnen vijf minuten voelde het al niet meer als Amsterdam. Het was laat, maar er zat nog een man te vissen aan het water. Hij zwaait, wij zwaaien terug.

guide-pont

Inmiddels woon ik al weer twee jaar in Amsterdam-Noord.  Er is veel veranderd, maar nog steeds moet ik mijn beslissing om in Noord te gaan wonen verdedigen, zelfs tegen mensen die hier zelf ook wonen. Het is goedkoper en relatief dichtbij, maar verder heeft het ‘weinig te bieden’, zoals mij keer op keer word vertelt. Men werkt in de stad, gaat uit in de stad, fietst met een razend tempo van en naar de pont.  Tijd om de buurt te verkennen is er niet, vooral door de veronderstelling dat er niks te verkennen valt. Toeristen weten vaak niet eens van het bestaan af, en keren Noord de rug bij aankomst op centraal onwetend toe.

guide-bslweg

Als vormgever zie ik al het moois wat Noord te bieden heeft, van de kleurrijke huisjes in Floradorp, tot de scheve Nieuwendammerdijk en de grootse vormen van het NDSM. Als schrijfster zie ik de verhalen zichzelf vormen op de pont, in de supermarkt en op de straathoeken. Ik zou graag willen dat iedereen dit ziet, en daarom ben ik begonnen met de Illustrated Field Guide to Amsterdam Noord. Lees het, kijk ernaar, vanaf de bank of op je balkon, of neem het mee op een wandeling door het stadsdeel. Gebruik het als referentie punt, schrijf er je eigen gedachtes in. Laat het niet een eindpunt zijn, maar een begin van jouw verhaal in Amsterdam-Noord. Voeg je eigen trots en identiteit toe aan het stadsdeel, maar vergeet niet wat het was. Vraag je buurman eens hoe lang hij er al woont, maak een praatje met de vrolijke barvrouwen bij ’t Sluisje.

Nu zijn de lezers van ilovenoord waarschijnlijk ook het type dat op verkenning gaat, en is dus mijn vraag aan jullie wat er absoluut niet mag missen in de Illustrated Field Guide to Amsterdam Noord.

guide-00

Welke verhalen moeten er gehoord worden, welke buurten en winkeltjes mogen niet missen in een boek over Noord ?
Wat heb jij ontdekt in je buurt wat iedereen zou moeten weten ?

tekeningen en tekst door: Suzanna Knight

Reacties


ilovenoord